Gamle juletrær og byggavfall ligger hengslengt rundt en miljøstasjon i Hemsedal. Foto: Privat

– Det er for lettvint å slenge fra seg avfall på vei hjem

Miljø- og avfallstasjonene i Hallingdal kan i perioder være et trist syn. De ansatte ved Hallingdal renovasjon kjemper en daglig kamp mot feilsortering og rot.

– Flertallet av de som benytter seg av avfallstasjonene er flinke, men når avfallet først ligger utenfor conteinerene blir det en snøballeffekt, sier driftsleder for renovasjon i Hallingdal Renovasjon, Torgeir Vestenfor.

Vurderer kameraovervåking

Hytta Vår har mottatt flere tips på rotete miljøstasjoner rundt i Hallingdal. Problemet er ofte at søppel og byggmateriell ligger henslengt rundt de anviste plassene. Et kjent problem sier Vestenfor:

– Vi får stadig meldinger om rot. Derfor kjører vi faste rydderunder samtidig som vi rykker ut på serviceturer for å rydde opp.

Det er et av mange tiltak som blir gjort for å holde det rent rundt stasjonene.

– I tillegg jobber vi med å skilte best mulig, bedre belysningen og informere godt om hvordan man håndterer avfallet. Vi har også vurdert kameraovervåking, sier Vestenfor.

– Er det nødvendig?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I perioder, ja! Det er for å kunne informere og rettlede de som kaster store mengder feil. Til eksempel kan det være håndtverkere som kaster feil, og det kan være greit å ta en prat med leder i firma om hvordan de burde håndtere avfallet.

– Ta deg tid

Hallingdal Renovasjon jobber også med prosjektet «Færre og større» hvor det skal på plass store miljøstasjoner med molok. Med Molok avfallsbrønner oppbevares avfallet delvis under bakken og skal gjøre det enklere å sortere. Da vil noen mindre stasjoner med kun en conteiner fjernes så man enklere får sortert.

– Inntill da oppfordrer vi alle som benytter seg av avfallstasjonene til å ta seg tid til å legge ting på rett plass. Det skaper et bedre miljø for alle. Det er for lettvint å slenge fra seg avfall på vei hjem uten å sortere skikkelig. Har du mye avfall burde man ta seg tid til å kjøre til avfallstasjonen i din kommune, sier Vestenfor.

Miljøstasjoner i Hallingdal: Det ligger mye skrot rundt miljøstasjonene til hyttefelt i Hallingdal. Foto: Privat