Gunn Raknes med den klassiske livbøyen.

Klassiker runder 70

Gunn Raknes er glad for å være med å redde liv. I år fyller livbøyen fra Tryg 70 år. Gunn lager produktet du kjenner godt, men ikke ønsker å få bruk for

- Jeg elsker å være ute på tur, gjerne høyt til topps og til vanns. Jeg passerer mang en livbøye på min vei. Det er klart jeg tar en ekstra titt, jeg går gjerne bort og retter litt på den og ser til at livbøyen er i fin form, sier Raknes.

- Det gir selvfølgelig en ekstra dimensjon når produktet du er med på å produsere bidrar til å redde liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun er NITO-medlem og jobber som kvalitetssjef ved Polyform i Ålesund. Raknes er utdannet bioteknolog fra Maritim høyskole, det som i dag er NTNU i Ålesund.

I Polyform er hun leder for alt som har med HMS og kvalitet å gjøre. - Jeg følger opp alle ledd i produksjonen, alt fra innkjøp av råvarer, til sertifiseringer og at det er god kvalitet på alle områder, forteller hun. Bedriften har ca. 80 ansatte.

Livbøyer har bedriften produsert for forsikringsselskapet Tryg så lenge hun kan huske. I 2022 har det drukningsforebyggende arbeidet som livbøyene fra Tryg utgjør – 70 års jubileum.

Slik lages livbøyene

- Livbøyene består av et skummateriale som er lett i vekt, det holder oppdrift, det er vanntett og er lett å håndtere, forklarer hun.

- De blir til i en svært automatisert prosess. Polyform lager grunnstammen, etterpå bistår vekstbedriftene Vekst Ålesund og Grønneviken Industrier i Bergen i påmontering av refleks og redningstau og legger på maling.

Enkel i bruk

- Alle skal kunne bruke en livbøye om det blir nødvendig, men vi lager jo et produkt som vi håper aldri blir brukt, sier Raknes. - Mange liv blir reddet med livbøyen, det gir motivasjon i arbeidet.

- Jeg er stolt av produktet vårt, og livbøyen er veldig fin der den henger rundt omkring over hele landet. Jeg bor selv ved et vann og der vet jeg at det er to livbøyer i nærheten, det skaper trygghet, siker Raknes.

Stolt

Monica Rimestad er samfunnsansvarlig i Tryg Forsikring. Hun sier at Tryg hvert år får meldinger om at livbøyen har spilt en avgjørende rolle når liv har stått på spill. - Vi i Tryg er utrolig stolte over at vi i 70 år uavbrutt har bidratt til å gjøre det tryggere å ferdes langs sjø og vann. At livbøyen er helnorsk er vi også veldig stolte av, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og vi synes jo det er spesielt artig at ett av NITO sine medlemmer som er kvalitetssjef hos Polyform er med på å lage livbøyen. At livbøyen også bidrar til varig tilrettelagte arbeidsplasser gjennom Vekst Ålesund og Grønneviken Industrier er også en viktig dimensjon i livbøyens samfunnsmessige betydning, sier Rimestad.

Livbøyene varer i årevis og blir byttet ut etter hvert.

Mathilde Ruud, kommunikasjonsrådgiver, NITO