Ved lynnedslag kan det oppstå brann i boligen din lenge etter at tordenværet er over, selv der lynet har slått ned flere kilometer unna.

Nå kommer lynet - vær forberedt!

Etter en varmeperiode i store deler av landet melder nå Meteorologisk institutt om mye regn ispedd lyn og torden. Hver sommer fører lynnedslag til branner og skader på elektrisk utstyr. Når lynet er på gang, er det viktig å ta noen forholdsregler.

-Trekk ut støpsel på elektrisk utstyr, tv og bredbånd. Ved kraftig lyn og torden vil vi også anbefale å avslutte lading av el-bilen. Selv om godkjent installert ladeboks har overspenningsvern, som fører lynet bort, kan det ved kraftig lyn likevel gi skader på det elektriske i bilen. Så for å være på den sikre siden er det fornuftig å ikke lade i lyn og torden, sier administrerende direktør, Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

Brannvernforeningen anbefaler overspenningsvern som et godt forebyggende tiltak mot brann i elektriske anlegg og lynskader.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ved lynnedslag kan det oppstå brann i boligen din lenge etter at tordenværet er over, selv der lynet har slått ned flere kilometer unna, sier Søtorp.

Han forklarer dette med at lynutladninger ofte fører til høye overspenninger på elektrisitets- og telenettet. Slike overspenninger søker til jord og vandrer langs ledningsnettet til el-anlegg i boliger og andre bygninger for å finne vei til jord der. Uten overspenningsvern kan det oppstå skader på el-anlegget som ødelegger elektrisk utstyr og i verste fall fører til bygningsbrann.

- Derfor anbefaler vil alle boligeiere å anskaffe overspenningsvern. Dette er teknisk utstyr som leder overspenningen til jord før de kommer inn i boligens el-anlegg og gjør skade, forklarer Søtorp.

Fra og med 2012 ble det innført krav om installasjon av overspenningsvern i alle nye elektriske anlegg. Men mange nordmenn har eldre anlegg hjemme og mangler dermed god beskyttelse mot lynnedslag. Det er også krav om overspenningsvern ved installasjon av ladeboks til elbil.

- Vi anbefaler to typer overspenningsvern i boliger. Et grovvern på strøminntaket som tar den første støyten. Dette skal i sikringsskapet og krever autorisert installatør. I tillegg anbefales finvern på alle strømkurser i huset, sier Søtorp.

Hvis du bor ekstra utsatt til for lynnedslag, for eksempel på en åpen høyde, kan det også være lurt å montere en lynavleder. Benytt fagfolk til dette. Noen forsøker å montere lynavleder selv, og det kan gjøre vondt verre.

Søtorp medgir at skader på el-anlegg som følge av overspenning, ikke alltid er like lett å oppdage. Men dersom du opplever at sikringer og lyspærer går i tide og utide etter et tordenvær, bør el-anlegget kontrolleres av en autorisert installatør. Tilsvarende kan du oppleve at det elektriske i bilen ikke oppfører seg som det skal, det kan også være senskader etter lyn.

Rolf Søtorp, administrerende direktør, Brannvernforeningen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forholdsregler ved tordenvær:

•Søk ly innendørs hvis mulig

•Trekk ut støpselet til elektriske apparater, TV-kabler, telefon- og bredbåndskabler

•Avslutt lading av elbil og koble fra ladeboksen

•Hold deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner

•Hold deg i bilen dersom du er ute og kjører. Der sitter du trygt

•Unngå å fylle drivstoff på bil eller båt

•Unngå å oppholde deg i småbåt

•Dersom du bader, bør du snarest mulig komme deg på land

•Unngå fjell- og bakketopper, samt åpne sletter

•Hold deg unna høye enslige trær

•Unngå bruk av paraply i åpent landskap utendørs

•Ha gjerne en fulladet powerbank liggende hvis du trenger å lade for eksempel mobiltelefonen under tordenvær eller hvis strømmen går

For mer info: https://brannvernforeningen.no/gode-rad/brannvern-i-hjemmet/se-opp-for-lynet/