Norges Hytteforbund: Trond G. Hagen er leder i Norges Hytteforbund Foto: Norges Hytteforbund

Kjemper for strømstøtte til hytter

Ved å ikke inkludere fritidsboliger i strømstøtteordningen vil regjeringen på sikt bidra til å rasere norsk hytteliv, næringslivet i hyttekommuner og dermed arbeidsplasser, mener Norges hytteforbund.

Forbundet har vært på Stortinget og deltatt under høringen i Energi- og Miljøkomiteen. Der kom det fram at regjeringen i sine budsjetter har lagt til grunn et gjennomsnittlig strømforbruk for hytter på kun 1300 kWt og ikke 5000 kWt pr måned.

Det var Lars Haltbrekken (SV) som opplyste dette i et av sine oppfølgingsspørsmål under høringen på Stortinget. Vi forstår jo nå mer av regjeringens retorikk og hvorfor man nekter hytter å være med i ordningen om refusjon. Det vil føre århundrets budsjettsprekk, sier Trond G. Hagen i Norges Hytteforbund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NHF var torsdag 20 oktober invitert til å fremlegge sitt syn på hvordan og hvorfor hyttene også bør motta strømstøtte. Som kjent er NHF av den oppfatning av at hytter og fritidsboliger skal inkluderes i den eksisterende strømstøtteordningen. "Vi har hele tiden ment at dette ikke ville koste staten fem øre og ønsker at husholdningen skal kunne benytte strømstøtteordningen der de oppholder seg," fortsetter Hagen.

Har teknologien

Vi har vært i kontakt med nettselskapene som sier at det er uproblematisk å foreta en slik avregning. Hver husholdning får som kjent støtte for opp til 5000 kWt og om husholdningen eier flere sekundærleiligheter oppnår man nye 5000 kWt pr. leilighet. Men problemet er at regjeringen kun har budsjettert med et forbruk på 1300 kWt.

Næringslivet blør

NHF får stadig henvendelser fra fortvilte lokale bedriftsledere som ber oss om hjelp til å få slutt på urettferdigheten. Vi minner om at svært mange kommuner har dobbelt så mange hytteeiere som fastboende. Når denne gruppen blir fraværende kan kommuneøkonomien risikere havarere. I Valdres står hyttefolket for over 40% av handelen. Arbeidsplasser går tapt.

Over to millioner nordmenn har direkte tilgang til hytte. Ifølge Prognosesenteret har den vanlige hytteeier en helt normal inntekt. En tredjedel av dem er pensjonister. Det er ikke luksus, men en del av et vanlig liv for veldig mange. Likevel regnes ikke strømmen som brukes på hytta inn i husholdningens 5000 kWh.

Erik Helli, redaktør i Norges Hytteforbund