Tre cherrytomater på grillspyd og legg på grillen. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Slik imponerer du med grillingen

Sommermaten tas til et nytt nivå når du gir mer plass til grønnsakene på grillen. - Grill en regnbue av grønnsaker. Det er ingen kunst foruten enkel matmagi, sier kokk og matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Gode råvarer er trendy og samtidig gir de et grønt løft til måltidet. Grillsesongen blir bedre med farger og smaker fra sesongens knasende sprø grønnsaker.

Imponer med mer grønt

Undersøkelsen fra Norstat (05/22), på oppdrag av OFG, viser at det grilles mest løk og paprika. Ungdom og unge voksne griller gjerne squash eller asparges. Det er som oftest husstandene med høy inntekt som velger grønnsaker på grillen.

- Flere kan med fordel grille mer av det grønne. Kinakål, nykål og småtomater er blant mine favoritter nå på sommeren, sier Gulbrandsen og oppfordrer de fleste til å la grønnsakene få mer plass.

- Balanser sommermåltidet med grillede fargerike grønnsaker. Frukt og grønnsaker smaker ekstra godt når de grilles, sier Gulbrandsen.

Grønnsaker + grill = Sant

Det er ikke bare kjøtt, fisk eller kylling som er godt å legge på grillen. Grønnsakssmaken og -fargen blir ekstra saftig og god ved grilling. Enklere blir det ikke å lage et godt grillmåltid i sommervarmen.

- Grillede grønnsaker kan like gjerne være hovedrett som tilbehør til sommermaten, sier Gulbrandsen og legger til at det kun er din egen fantasi som legger grenser for hvilke grønnsaker du kan grille.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vær raus med grønnsaksbitene, det ser lekkert ut og gir god smak. Velger du å lage grønnsaksspyd så må du få med disse grønnsakene; Squash, aubergine, løk, mais, paprika, små nypoteter og sjampinjong er et «must» på grillspydet.

Kokkens tips til et spennende grilleventyr i sommer:

Nykål på grillen smaker av sommer og dekker halvparten av 5 om dagen behovet.

Grillspyd med cherrytomater er både enkelt og smaksrikt. Sett farge på grillmaten med småtomater i forskjellige farger. Du kan også legge tomatene i en ildfast form eller pakke dem inn i aluminiumsfolie sammen med olje og urter.

Grillet hjertesalat med ristede kapers er noe du må forsøke i sommer. Med litt revet ost på toppen blir dette en pikant liten rett alene eller som supplement.

Grillet kinakål med pesto. Det smaker godt sammen og er et perfekt lite måltid eller som tilbehør til grillmaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Silje Thoresen Tandberg

Leder merkevarebygging, opplysningskontoret for frukt og grønt