Nettet av skiløyper i Hallingdal er svært omfattende. Den rød/oransje løypa på kartet er Hallingdalsløypa. Den finnes både på Nord og sørsida av dalen. Løypa, som går mye i det eksiterende løypenettet, er i hovedsak preparert fra vinterferien og utover. Den gule løypa er Eventyrløypa fra Hemsedal til Flå. Kartet er oppdatert pr. 040423.

Svært godt utvalg av skiløyper

Hallingdal er et skiparadis. Selv om det gjerne er alpinturismen som får overskriftene, er det ingen grunn til å underkjenne langrennstilbudet. Vi snakker om mellom 100 og 200 mil med godt preparerte løyper. I tillegg kommer de kvistede løypene, som turistforeningen står bak.

Flå kommune

Flå har om lag 180 kilometer med preparerte løyper. Rundløype fra Sørbygda. Her finnes kortere løyper ved Tollefsrudsetrene. Turer Brennåsen-Gulsviksetrane-Høgevarde og Blåfjell-Domfet-Raudfjell-Veneli-Damtjern - (med avstikkere i Sørbølfjellet) -Skarsdalen-Solheimseter-Sørbølseter (denne løypa kommer inn fra preparert løype i Nes).

Turtips: Sørstølen-Grønlia-Saulifjellet og Grønlia-Øyvatn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nesbyen kommune

Løypenettet omfatter 450 kilometer. Også her går løypene både i skogsterreng og utover de store, vide viddene. Lysløyper finner du ved idrettshallen i sentrum og på Bromma.

Vassfaret, Liemarka, Myking og Natten kan nevnes som turområder. I Nes Vestmark er det flott, urørt natur. Prøv skituren fra Imlan/Buhovd, eller Myte. Fra Myte kan du følge løypa mot Buvassli og over til Imlan. Du kan også fortsette videre mot Fekjan og ta en rundtur tilbake til Myte.

Turtips: Gå sekskilometeren fra skianlegget i Natten, i retning Trommenatten, over Ålsvatnet og ned Tverrlia til golfbanen. Du kan også strekke turen mot Bøgaset og Nystølen.

Gol kommune

Gol har om lag 360 kilometer med løyper mellom annet på Golsfjellet, Nystølfjellet, Solseter, Søråsen og Skara- og Torpoåsen. På Solseter er det langrennsarena og lysløype. Løypenettet her, og på Nystølfjellet, er også knytta til Golsfjellet, og er derfor et godt utgangspunkt for lengre turer. Søråsen, fjellpartiet mellom Herad og Bagn, er noe mer kupert enn Golsfjellet.

Turtips: Få en sentrumsnær skiopplevelse på Skara- og Torpoåsen. Her er det 75 kilometer med velpreparerte løyper i variert skogs- og fjellterreng. Hit kommer du fra Gol sentrum, Grønlio og Torpo. Skaraåsen er en vinner på dager med vind og snø. Løypenettet strekker seg også inn på løypene vest for Lya i Ål. Mot påsketider kan du gå i preparerte løyper helt til Myrland i Hol. Dette er en del av Hallingdalsløypa nord. Turløypa Hemsedal-Gol går i det samme løypenettet, og er en klassiker.

Hemsedal kommune

Alpinbygda Hemsedal kan også skryte av bortoverski. Her finner du 250 kilometer med skiløyper i veldig variert terreng. En kan også krysse elva og gå både ned mot Ulsåk – eller oppover mot Tuv, og videre mot Grøndalen og Feten. Det er mange muligheter for å gå i le, selv om det skulle være dårlig vær på fjellet. På Gravset er det lysløype og flere rundløyper. Du kan også gå ned til sentrum. Høyfjellsløypene som Systerskarløypa, Beihovdløypa og Holdeskaret må nevnes.

Turtips: Helsingsvatn rundt er en 13 kilometer lett rundløype. Eventuelt Beihovdløypa i Holdeskaret, der du kan ta en vaffelstopp på Flævasshytta.

Ål kommune

Ål har om lag 475 kilometer med preparerte løyper i mange flotte områder. Både på høyfjellet og i skogsterreng. Bergsjøområdet er populært både blant bygdefolket og tilreisende. Fjellområdet er omgitt av Reineskarvet og Lauvdalsbrea. På Liatoppen er det skiskyting- og langrennsarena med internasjonal standard. Her er også lysløype og løypenett for Votndalsåsen. På Torpo- og Opheimsåsen er det over 62 kilometer med preparerte løyper.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På Veståsen kan du gå til Dyna (1212 moh.). Fra Sangefjellet kan du nå Sangenuten (1189 moh.). Dessuten er også Ål skisenter et godt utgangspunkt for skiturer. Turtips: Rødungen Rundt ved Bergsjø. Om lag 17 km i vakkert høyfjellsterreng.

Hol kommune

Det er hele 528 kilometer langrennsløyper i Hol kommune. Lysløype finner du mellom annet ved Geilohallen, og i flire av grendene. Det er fine løyper rundt Ustedalsfjorden (Ustedalsfjorden rundt).

De mer kresne velger toppturer til Hallingskarvet. Torsetlia-Dagalifjell er fine område, det same ved Hakkesetstølen. En flott familietur er fra Fagerheim Fjellstugu til Krækkja Turisthytte. Du kan gå toppturer til Havsdalshovda (1173 moh.), via Djuptjødn (1321 moh.), til Ustaoset (985 moh.) fra toppen av Fjellheisen. En rundtur om Ruperanden er ei klassiker, det samme er Havsdalsrunden.

Turtips: Turløypene rundt Ustedalsfjorden er perfekte for barnefamilier. Du kan også ta turen fra Lægreidstølen til Ustaoset og Kikut via Tuva turisthytte.

Nore og Uvdal kommune

I Nore og Uvdal kan det legges 510 nye kilometer med preparerte skispor. Her er det flotte løyper på begge sider av dalføret, og en rekke av disse går inn i løypenettet i Hol, Ål og Nes. Dagalifjell blir regnet som det mest snøsikre området, men litt utpå vinteren finner du det du trenger så å si overalt, fra løyper i høyfjellet til lysløyper nede i dalbunnen.

Turtips: Nystølkroken i Nes til Langedrag, Dagalifjell, Imingfjell, Breiset, Åsbøseterdalen pluss lysløypa på Rødberg.

Hallingdalsløypa og Eventyrløypa

De fleste strekningene av Hallingdalsløypa (markert rød/oransje på kartet) er normalt preparert fra uke 8 og følger både nord- og sørsida av dalen. Hallingdalsløypa Sør går fra Ustaoset via Kikut, Sangefjell, Veståsen i Ål over Dyna til Nesbyen og videre til Norefjell. Totalt 138 kilometer. Her finnes flere steder å overnatte. Hallingdalsløypa Nord går fra Myrland, via Bergsjøområdet, Tormodset og Gaurhovd til Gol skisenter. Totalt 162 km. Eventyrløypa (gul) går fra Hemsedal til Flå. Den er ca. 115 kilometer lang og tar om lag 4 dager.

Artikkelen er basert på opplysninger fra hver kommune. Hytta Vår tar forbehold om endringer i løypenettet, og stengte løyper på grunn av utrygg is eller lite snø.

Artikkelen fortsetter under annonsen.