Det solide laftebygget i Øygardsgrend er ikke bare butikk - det er en møteplass for både fastboende og hyttefolk. (Foto: Harald Reitan) Foto: Harald Reitan

Lys i grendebutikkene hele natta

Døgnåpen butikk i grenda? Det høres ut som manna for hyttefolket.

Tre grendebutikker i Buskerud har valgt døgnåpen selvbetjening. Lyngdal Landhandel i Flesberg var først. Deretter kom Øygardsgrend Fjellhandel i Nore og Uvdal. Nå er også Samhald handelslag i Leveld i Ål i gang.

Nøkkelen til døgnåpne butikker med selvbetjente kasser i Utkant-Norge ligger i det statlige Merkur-programmet. Målet er å skape levedyktige utkantbutikker gjennom moderne teknologi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jorunn Andersen driver Øygardsgrend Fjellbutikk ved Tunhovddammen i Nore og Uvdal. Foto: Ina Eirin Eliassen

«Mor Øygardsgrend»

Handelen i de tre butikkene foregår over samme lest. Elles varierer tilbudet. Med det middagsservering torsdag, takeaway pizza fredag og frokost lørdag har Øygardsgrend Fjellhandel dradd strikken lengst.

Jorunn Andersen som driver butikken ved demningen til Tunhovdfjorden, 15 km fra Rødberg i Numedal, har pådratt seg tilnavnet, eller skal vi si stillingstittelen, «Mor Øygardsgrend».

Den 300 kvadratmeter store butikken med døgnåpen selvbetjening, er selve krumtappen i aktiviteten her. I andre etasje er det selskapslokale. Helheten utgjør en sosial sentral for de rundt 100 fastboende og for hyttefolket.

Populært

Bygdefolket er også flinke til å bruke tilbudet. Vi er stolte av å ha et levende bygdesamfunn her, sier Jorunn

Hun forteller at selvbetjeningen har slått godt an. De skeptiske kundene blir færre og færre. Etter litt tekniske barnesykdommer ved oppstarten fungerer nå alt perfekt.

-I visshet om at dette er framtida, gir jeg meg nå når jeg fyller 67. Om det blir vemodig, vet jeg ikke ennå. Men jeg vil fortsette å hjelpe til der det trengs når de neste generasjonene overtar her, sier Jorunn Andersen.

Harald Reitan

Åpen butikk med stengt dør?

Du åpner døra med bankkort og koden din. Så forsyner du deg med de varene du skal ha, skanner strekkodene og betaler i kortterminalen.

Trenger du hjelp eller lurer på noe, ringer du vakttelefonen eller trykker på kundehjelpknappen. Det er alltid noen som svarer. Ved kassa kan vi da snakke med hverandre med lyd og bilde. Har du kjøpt noe som krever legitimasjon, kan du vise den til kameraet, og vi kontrollerer.

Kommer du i normal åpningstid, er det folk her som kan ta imot og lagre fingeravtrykket ditt, men dette kan også gjøres i ubetjent tid av den som har telefonvakt. Da bruker du det som legitimasjon neste gang du kommer innom og kjøper varer med aldersgrense på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kameraene er en nødvendighet for at kunder som trenger det, skal få veiledning når de trenger det, når det ikke er betjening i butikken. (Foto: Harald Reitan) Foto: Harald Reitan