Vinterkulde og frosne rør fører til mange skader på hus og hytter hvert eneste år. Foto: Frende forsikring

1 av 3 har hatt vannlekkasje hjemme eller på hytta

Hvert år gir frosne rør store vannskader på hus og hytter. - Etter en vinter med høye strømpriser og strammere lommebok kan det bli enormt dyrt når regningen kommer.

- Vi vet at mange har spart strøm i vinter og jeg er spent på hvor mange skader som dukker opp fremover, hvis folk skrur av varmen i rom det går rør igjennom, sier Øystein Øren, produktsjef i Frende Forsikring.

- Det er fortvilende å måtte velge hvor det skal spares inn, men husk at vannskader fort blir mye, mye dyrere enn strømmen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forventer mange skader

I en undersøkelse Norstat har utført for forsikringsselskapet sier hele 35 prosent at de har opplevd vannlekkasje.

- Mange oppdager ikke skaden før isen smelter fra rørene igjen, altså når det blir varmere i været. Da må folk følge med for å unngå unødvendig store følgeskader, sier Øren.

Koster milliarder hvert år

Hvert år får norske forsikringsselskaper inn mange og dyre vannskader. Finans Norge sin statistikk viser at vannskader på hus, hytter og innbo kostet 2,4 milliarder kroner de ni første månedene av fjoråret. Det var en nedgang fra samme periode året før, hovedsakelig grunnet en mildere vinter. Totaltallene fra 2022 er ikke klare enda.

- Jeg er spent på hvor mye den høye strømprisen, økte priser og økt rente spiller inn i år. Og hvor kald vinter vi får. I fjor var snittkostnaden nesten 50 000 kroner per vannskade i de første tre kvartalene, sier Øren.

- Ikke slå av varmen helt

Rådet for å unngå skadene er klart og enkelt, men krever strøm.

- Behold litt varme på i rom med vannførende rør, både hjemme og på hytta, sier Øren.

Marius Solberg Anfinsen, rådgiver og pressekontakt