21 år siden oppstarten av Kikut Fjellandsby: N/A Foto: privat

21 år siden oppstarten av Kikut Fjellandsby

Gjennom Hytta Vår sine snart 30 år lange historie har vi fått mange henvendelser angående ulike utbygginger i Hallingdal. Arne Pålgardhaugen sine planer og visjoner for Kikut Fjellandsby omtalte vi første gang i 1999.

21 år siden oppstarten av Kikut Fjellandsby: N/A Foto: privat

Vi har tatt en kikk på hva som har blitt fulgt opp av planer og ønsker de hadde for 20 år siden.

Spådommen som ble sann

21 år siden oppstarten av Kikut Fjellandsby: N/A Foto: privat

Under intervjuet i 1999 sa Arne Pålgardhaugen at Fjellandsbyen er beregnet på et bredt publikum, den vanlige menigmann skal ha anledning til å feriere her. Det vi bli salg og utleie av leiligheter. Det er planlagt ca. 500 leiligheter. Det vil bli mulig å kjøpe andeler, leie ut din andel, framleie m.m. Vi vil få et stort bruksområde både sommer og vinter, hvor det blir tatt hensyn til barn, eldre, handikappede og voksne.

21 år siden oppstarten av Kikut Fjellandsby: Når planene blelaget var dette denstørste reguleringsplanen i Hallingdal. Foto: privat

–Har dette slått til?

–Ja, det har det, sier Arne. Vi har bygget skiheiser, som er koblet sammen med det eksisterende skisenteret i Vestlia. Det er laget ski skole, skiutleie, restaurant, barnepark – alt dette lovet vi fra starten av. Det vi hadde som planer var å utnytte fordelene som Geilo allerede hadde, og det har vi klart med god margin, mener vi hvertfall selv. Når våre planer ble laget var dette den største reguleringsplanen i Hallingdal. Og vi var vel egentlig unike i Norden. Når jeg sprang rundt med disse planene og presenterte dette på messer, hadde jeg med plansjer som viste hvordan dette ville bli. Og det var nok mange som ikke tok dette alvorlig, det var en spennende og aktiv tid. Det var veldig mye som skulle på plass. Ikke minst infrastrukturen som er bygget på Kikut, og byggingen av kulverten under skibakken. Det var ikke noe som var nødvendig, men det gjorde helheten bedre.

21 år siden oppstarten av Kikut Fjellandsby: N/A Foto: privat

– Opprinnelig var det vel vi som oppfant Fjellandsbybegrepet. Bruken av hyttene og leilighetene er stor hele året, men selvfølgelig er det høytider som jul og påske som drar mest mennesker samtidig.

21 år siden oppstarten av Kikut Fjellandsby: N/A Foto: privat

Kikutbussen

Mange av de som har hytte eller leilighet på Kikut, benytter seg av Kikutbussen som går torsdag-søndag. Denne henter og leverer de som ønsker til alle togankomster og avganger torsdag, fredag og søndag i vintersesongen. Da kan de som ønsker komme seg til fjells med bruk av tog til Geilo og buss fram til hytta. Dette er med på å redusere trafikken både i sentrum av Geilo og langs veiene til og fra Hallingdal.

I tillegg er det en sikrere måte å komme seg fra Vestlandet til Geilo, dessverre har Hardangervidda vært plaget med mye dårlig være og stenginger i vinter. Skibussen som går hver dag i vintersesongen gjennom hele sentrum er også en suksess for Geilo, disse bussene tar bort mye av trafikken på Geilo.

21 år siden oppstarten av Kikut Fjellandsby: N/A Foto: privat

Hyttefolket er en viktig ressurs for hele Hallingdal, og i dag er det bygget ca 330 hytter i vårt område. Eierene er ganske likt fordelt mellom øst og vestlandet. I tillegg er det bygget mye i nærområdet. Tar du med hele området på Kikut, i er det idag 8-900 enheter.

Mange av de som har handlet hytter eller leilighet på Kikut har ment at det har kostet mye. Men ingen av de som har solgt har tapt penger på investeringen sin, så slik sett har vi truffet markedet godt, mener Arne

21 år siden oppstarten av Kikut Fjellandsby: N/A Foto: privat

Det er investert flere hundre millioner kroner her i infrastruktur og skiheiser, og denne investeringen var planlagt fra starten og er en viktig del av at folk vil hit sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

21 år siden oppstarten av Kikut Fjellandsby: N/A Foto: privat

Planer framover

På Kikut fortsetter vi vår utvikling som planlagt og håper dette eventyret fortsetter i mange år til. Vi har nå satt opp vår første heltrehytte, denne hytta er bygget helt i tre uten bruk av tradisjonelle isolasjonsmaterialer, et spennende prosjekt, sier Arne. I løpet av høsten starter vi også byggingen av prosjektet Lita, her er det 12 leiligheter. Det er ingen tilfeldighet at vi valgte navnet LÍTA – det er et gammelt norrønsk begrep og betyr, «se, skue», sier Arne.

En av tingene vi har gjort som ikke var med i de tidligere planene, er oppkjøpet av skiheisene på Geilo. I samarbeid med Fredensborg eier vi nå alle skiheisene på Geilo bortsett fra Slaatta skisenter. Dette gir oss mange muligheter og fremover vil vi fortsette å utvikle skiheisene også.

21 år siden oppstarten av Kikut Fjellandsby: Det er investert flere hundre millioner kroner her i infrastruktur og skiheiser Foto: privat
21 år siden oppstarten av Kikut Fjellandsby: Under intervjuet i 1999 sa Arne Pålgardhaugen at Fjellandsbyen er beregnet på et bredt publikum Foto: privat