Gry Mile Jakobsen på Raudbergnuten 1818 meter over havet. Toppen danner grensepunkt mellom kommunene Lærdal, Hemsedal og Ål. Foto: Tom Helgesen

50 topper i og utenfor Hallingdal

Friluftsmannen og naturfotografen Tom Helgesen, gir ut bok med 50 topper i Gamle Buskerud og Nordre Vestfold. De fleste er innenfor dagstur-avstand for hyttefolk i Hallingdal.

Det er forlaget Tom & Tom, henholdsvis Helgesen og Schandy, som gir ut «Til topps, med og uten Drillo». Tom Helgesen har i flere år vært på jakt etter «kommunetopper» i Buskerud, sammen med den pensjonerte fotballtreneren Egil «Drillo» Olsen.

-Drillo og noen venner drev med toppturmosjon til toppene i Oslo og Akershus. Da de utvidet til Buskerud, ble jeg trukket inn som lokal toppturkyndig. Drillo har for øvrig hytte på Haglebu i Sigdal kommune, og har fått med seg både Høgevarde i Krødsherad og Flå, Gråfjell i Sigdal og Flå og Hallingnatten i Nes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ideen til boka kom fra toppturmosjonisten Egil «Drillo» Olsen. Foto: Tom Helgesen

En hai på topper

Det var også Drillo, som satte Tom Helgesen på ideen om å lage bok. Han har sjøl laget toppturbok fra hjemfylket Østfold. Egil Olsen er også kjent som en hai til å huske de høyeste toppene i særdeles mange land i verden.

-Når en mann med store helseplager, som nylig har fylt 80 år, har klart å komme seg opp på mange av toppene vi skriver om, så mener jeg dette er oppnåelig for mange andre også, sier Tom Helgesen.

De to i forlaget, tror ei slik bok kan inspirere flere til å komme seg ut i de flotte natur- og friluftsområdene, som er beskrevet i boka, og mange av turene omhandler Hallingdal.

Guide

Rundt 20 av de femti toppene i boka er de høyeste punktene i en eller annen Buskerudkommune. Alle toppene er beskrevet med turforslag. Det er hovedsakelig turer til fots, men det er også noen turer i boka der ski er best egnet for å komme seg til topps.

Noen turer er korte og går langs tydelige turveier og stier, mens andre er lange dagsturer med sparsom, eller ingen, merking.

-I Øvre Buskerud finner du flere spennende fjelltopper i både 1800-og 1900-meters høyde. De er flotte turmål i stabilt finvær, men de kan være de reine dødsfellene under dårlige værforhold. Derfor er det viktig at du selv vurderer vær- og føreforhold grundig den dagen du planlegger en topptur, sier Tom Helgesen

Gråfjellvarden, 1466 meter over havet, er høyeste punkt både i Flå og i Sigdal kommune. Foto: Tom Helgesen