Åpen ild

Du kan fortsatt tenne bål

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot bruk av åpen ild i skog og utmark. Det betyr heldigvis ikke slutten for bålkos.

Du er selv ansvarlig

Bålforbudet gjelder i all utmark, på snaufjell, skog, gress, holmer og strandområder. Det er heller ikke lov å bruke engangsgriller eller bålpanner med åpen ild.

– Forskriften åpner for at du kan lage et lite kaffebål, men du kan ikke skylde på forskriftene hvis det går galt og det blir skogbrann, sier Branninspektør i Hallingdal brann- og redningstjeneste, Ingar Danielsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For at det skal være lovlig å brenne bål, må det ifølge forskriften være åpenbart at brann ikke kan oppstå. For eksempel etter mye regn og snø, eller på sand et godt stykke unna vegetasjon. Dersom man ikke er sikker, bør man la vær.

Mange kommuner har tilrettelagte bålplasser som kan brukes hele året. Før man forlater plassen må man være sikker på at bålet er slukket skikkelig, og at det ikke ligger å ulmer.

– Du skal være helt sikker på at bålet ikke kan spre seg og skape en brann som kommer ut av kontroll. Det hjelper ikke å ringe brannvesenet og spørre om det er greit, vurderingen må du ta selv, fortsetter Danielsen.

Kan bli totalforbud

Dersom det blir ekstremtørke, slik som i 2020 kan det innføres nasjonalt og lokalt totalforbud mot åpen flamme.

– Folk må selv undersøke hva som gjelder der de er. Dersom det innføres totalforbud finner man informasjon om det på kommunens eller brannvesenet sine hjemmesider, opplyser Danielsen.

Grill og bålvettreglene

Norsk Friluftsliv og Hold Norge rent har utarbeidet et sett med grill og bålvettregler. Disse retningslinjene kan det være greit å ha i bakhodet når man skal ut å tenne bål.

1: Unngå bruk av engangsgrill

Engangsgriller er et stort forsøplingsproblem og kan også gjøre skade på svaberg, gress og annen vegetasjon. Kjøp heller en bærbar flerbruksgrill og sett den på et trygt underlag som for eksempel sand. Du kan også oppsøke godkjente grill- eller bålplasser. Mange kommuner har satt opp offentlige griller som alle kan benytte seg av.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

2: Unngå bruk av engangsprodukter

Ta med tallerkener, bestikk, kopper m.m. hjemmefra i stedet for å kjøpe engangs-produkter. Forsøk også å begrense bruken av tennvæske og opptenningsbriketter.

3: Respekter forbudet mot åpen ild i skog og mark

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark med unntak av godkjente bålplass. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

4: Unngå å gjøre skade på friske trær

Hvis du skal grille på bål, kan du bruke tørre kvister du finner i skogen, men unngå å gjøre skade på friske trær. Husk også at verneområder og nasjonalparker har egne bestemmelser knyttet til sanking av ved, bruk av etablerte bålplasser, forbud mot åpen ild m.m.

5: La grillen bli helt avkjølt etter bruk

Vær helt sikker på at grillen er kald før den pakkes ned. Ha med en stor flaske vann til slukking av grillen. Engangsgriller må være helt kalde før de kastes i en avfallsdunk eller tas med hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

6: Ta med alt avfall hjem

Ta alltid med alt avfall og alle matrester hjem. Dette kan skade både dyr og miljø – og forsøpling er lite hyggelig for dem som kommer etter. Plukk gjerne også opp annet avfall som er kommet på avveie. Bruk Hold Norge Rents sporløspose eller ta med noe annet å ha avfallet i.

§ 3.Generelle krav til aktsomhet

Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander i eller i nærheten av skog og annen utmark. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild når

a) kommunen har gitt tillatelse eller

b) kommunestyret selv gjennom lokal forskrift har tillatt dette fordi lokale forhold tilsier det eller

c) det er åpenbart at brann ikke kan oppstå.

hentet fra lovdata.no