Familiemat på Bålpanna: Siv Weisten deler matinspirasjon på Instagram og Snapchat. Foto: Espen Forsberg

Familiemat på bålpanna

Siv Weisten (36) fra Gol er en ekte matentusiast og kokebokforfatter. - Jeg er så heldig at jeg for holde på med det jeg liker aller best å gjøre, sier Weisten.

Familiemat på Bålpanna: Siv Weisten deler matinspirasjon på Instagram og Snapchat. Foto: Espen Forsberg

Det er alltid lurt å lage mat før du er sulten. En god matopplevelse krever god planlegging. Involver barna i planleggingen og forberedelsene, sier Weisten.

Som mor, og del av en familie med 5 barn, vet hun hva hun snakker om.

- Ungene synes det er stas å lage mat ute. De liker å bli involvert og får en helt annen opplevelse når maten tilberedes ute i det fri, sier hun entusiastisk.

Snapchat og Instagram

Weisten har tvillinger på 5 år. Etter å ha vært hjemmeværende mor i litt over to år, begynte tvillingene i barnehage. Selv hadde hun ingen jobb og gå til. Da begynte hun å dokumentere maten hun laget, og la det ut på Snapchat. Postene ble fort populære, og hun har i dag over 40.000 abonnenter på Snapchat, og over 60.000 følgere på Instagram.

Selv om hun ikke har noen utdannelse innen matfag, så har Siv mye erfaring fra å jobbe på kjøkken på ulike turisthytter.

- Jeg får inspirasjon over alt. Instagram er en stor inspirasjonskilde. Samme med utenlandske matblogger. Generelt finner jeg mye inspirasjon fra utenlandsk mat, forteller Weisten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

To kjøkken skiller seg ut blant favorittene.

- Det thailandske og det indiske kjøkkenet er mine personlige favoritter. Jeg har en dragning mot Asia.

Kokebok

Gjennom årene har Weisten samlet flere tusen oppskrifter, og i 2021 gav hun ut sin første kokebok.

- Målet med boka er at du skal få tak i alle ingrediensen der du bor, uansett hvor du befinner deg i landet. Boka Mat til familien gir inspirasjon til å lage enkle og varierte retter, understreker Weisten

Hun har en forkjærlighet for gode supper og gryteretter, helst der alt kan tilberedes i en, og samme gryte. Hennes personlige favoritt er en Stromboli, som er en innbakt pizza.

- Det finnes så mye god mat, og så mye som jeg ennå ikke har forsøkt å tilberede. Jeg kommer ikke til å gå tom for inspirasjon med det første, sier Weisten

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun har gjort matlaging og formidling av mat til et levebrød.

- Jeg er så heldig at jeg for holde på med det jeg liker aller best å gjøre, sier Weisten

Matsvinn

Familien kan ikke klage på at kosten er ensidig.

- Ungen er interessert i matlaging, men ikke overdrevent. Og de er absolutt ikke kresne. Gjennom hele oppveksten har de fått forskjellig middag hver dag. Deres barndomsminne er ikke knyttet til en spesiell matrett, men at de har fått en ny matopplevelse hver dag, sier Weisten og legger til;

- Jeg er veldig opptatt av matsvinn. Vi bør bruke opp all maten vi kjøper. Mitt råd er å ikke lage dobbel porsjon bare for å ha nok. Middagsrester er noe av det vi kaster mest av.

På sin Snapchatkonto har hun en egen temadag hver uke om matsvinn. Til hyttefolket har hun følgende råd for å redusere matsvinnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vær godt forbedret når du pakker for å dra på hytta. Kjølebag bør være obligatorisk slik at du kan ta maten som dere ikke har spist opp med hjem igjen. Dersom du kjenner noen i lokalmiljøet, ta kontakt og gi dem en halv pakke egg, eller andre matrester i stedet for at det går i søpla, sier hun entusiastisk.

Holdningsendring

Hun har inntrykk av at nordmenn har blitt mye mer bevist utfordringene rundt matsvinn de siste åra.

- Det er store endinger i holdningen til nordmenn. Matsvinn har alltid vært en kjernesak for meg. Tidligere var det mye stigma knyttet til å handle mat fra disken med varer som snart går ut på dato. Dersom du kjøpte disse varene var det mange som mente at du var fattig. Nå er dette sett på som positivt, og holdningen er at alle skal gjøre sin del for å redusere matsvinn, sier matentusiasten og kokebokforfatteren fra Gol.

Tips til vellykket mat på bålpanna

- Start med å tilberede maten før du er sulten.

- Følg oppskriften.

- Les oppskriften nøye, og sett deg inn i den før du begynner å lage mat.

- Bruk de målene som er oppgitt.

- Ha det gøy når du lager mat.

- Følg med underveis slik at maten ikke blir svidd.

- Bruk gode gryter og panner.

- Forbered mest mulig hjemme. Da er det mye lettere å lage maten ute.

Familiemat på Bålpanna: Siv Weisten deler matinspirasjon på Instagram og Snapchat. Foto: Espen Forsberg
Familiemat på Bålpanna: Siv Weisten deler matinspirasjon på Instagram og Snapchat. Foto: Espen Forsberg
Familiemat på Bålpanna: Siv Weisten deler matinspirasjon på Instagram og Snapchat. Foto: Espen Forsberg
Familiemat på Bålpanna: Siv Weisten deler matinspirasjon på Instagram og Snapchat. Foto: Espen Forsberg
Familiemat på Bålpanna: Siv Weisten deler matinspirasjon på Instagram og Snapchat. Foto: Espen Forsberg