Bakerovn: Familien Dallosso har i sommer bygd en bakerovn på hytta. Foto: Ragnar Hilde

Folk til Fjells: Italia på fjellet

På Grønhovd på Nesbyen har familien Dall'Osso Teigset brukt sommeren på hytta til nye prosjekter. Nå vil påsken by på mye god mat!

Familien har nemlig brukt koronatiden på å bygge seg en bakerovn.

– Nå kan vi skape litt Italia på fjellet i Nesbyen, sier Britt Dall'Osso.

Trengte et prosjekt

Familien hadde lenge tenkt på å bygge seg en bakerovn på hytta men slo etterhvert fra seg tanken.

– Men så kom korona og vi trengte et prosjekt, sier Britt og sier det ble mer omfattende en de hadde trodd.

– Det ble mye støping og sement men vi fulgte en oppskrift fra bakerovner.no så prosjektet kom greit i mål.

– Hvilke utfordringer hadde dere underveis?

– Noe var kanskje at alle ville være prosjektledere. Vi har flere ingeniører i familien så det var et sterkt engasjement. Men det ble et samlende prosjekt som alle bidro til å dra i havn, smiler Britt.

F.v.: Lars Teigset, Britt Dall'osso, Anders Teigset, Anja Skaran. Foto: Ragnar Hilde

Ingen kunst

Familien kjøpte hytta i Mykingområdet i 2009 og utgangspunktet er ei hallingstue lafta i Rukkedalen i 1935. Nå har den nye ovnen blitt en del av hyttekosen.

– Det er ikke veldig avansert. Litt interesse er greit å ha og man må tørre å prøve. Man lærer seg å kjenne sin egen ovn etterhvert, sier Lars Teigset mens han forklarer hvordan ovnen fungerer:

– Man må fyre hardt i mange timer for å få opp temperaturen. Først når sotet i taket blir hvitt er ovnen klar. Da er den klar til å steke pizza for eksempel. Dagen etterpå kan man bruke den til å langtidsteke kjøtt eller bake brød, sier Lars som forteller at det nå er blitt en hyggelig del av hyttelivet å styre med mat og ovn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ovnen skal bli så varm at sotet brennes vekk. Foto: Ragnar Hilde

– Har vi hatt flaks?

De nye matrettene som nå serveres på Grønhovd er mange. Familien bygde ovnen for lage pizza.

– Vi har reist mye til Italia og hadde et ønske om å hente litt Italia til Nesbyen men så begynte vi å prøve litt andre oppskrifter, sier Britt.

Det første de prøvde seg på var en langtidsstekt porchetta.

– Den ble utrolig god! Det var nesten så vi måtte spørre oss selv, hadde vi bare flaks nå, ler Lars.

Det har endt med at familien til nå har prøvd mye forskjellig:

– Vi har lagd ribbe, lammelår, bakt flere typer brød og skoleboller og så klart alle varianter av pizza, sier Britt.

Da resultatene ble gode fra starten er nå familien inspirert til påskemåltider.

– Vi gleder oss til god mat her i påsken, sier Britt.

Foto: Anders Teigset
Foto: Anders Teigset
Familien Dallosso bygde i fjor sommer en bakerovn på hytta. Foto: Ragnar Hilde
Foto: Ragnar Hilde
Foto: Ragnar Hilde
Foto: Anders Teigset
Foto: Anders Teigset