Husk dette i vinterferien: Det kommer fram når snøen går. Foto: Line Sandvik

Gjenganger som neppe går av moten

Nærmere 600 000 frivillige ryddet søppel i 2021. Hold Norge Rent kampanjen sørget i 2021 fora t 590 000 frivillige bidro til opprydding av forsøpling på landsbasis.

En IPSOS-undersøkelse gjennomført i desember 2021 på oppdrag fra Hold Norge Rent viser at dugnadsånden, frivillighet og miljøengasjementet står meget sterkt i Norge.

- Vi er overveldet over engasjementet, og vi takker alle som rydder og alle som bistår over hele landet, sier daglig leder Lise Keilty Gulbransen om omfanget av frivillig opprydding i Norge.

Likestilt

Litt over 13 % av Norges befolkning over 15 år ryddet søppel en eller flere ganger i 2021. Engasjementet er stort over hele landet, men det er størst i Midt- og Nord-Norge.

Menn rydder mer enn kvinner, men forskjellene er små. 15 % av menn og 12 % av kvinner svarer at de har plukket søppel i 2021. Dessuten er det flest yngre (under 24 år) og eldre (over 60 år) som rydder.

Sosialt

Ryddeaksjoner er både en givende og en sosial aktivitet. 75 % av de frivillige rydder sammen med andre, og nesten halvparten rydder i eget nærmiljø.

I tillegg til de frivillige selv, er det mange som bidrar for å gjøre frivillig opprydding mulig. Lokale lag og foreninger, ideelle og frivillige organisasjoner, friluftsråd, avfallsselskap og kommuner er blant aktørene som gjør en imponerende jobb, så vel som alle som bidrar økonomisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Omfanget av frivillig opprydding hadde ikke vært mulig uten alle aktørene som bidrar rundt om i landet, og særlig avfallsbransjen gjør en uvurderlig innsats, sier Gulbransen.

Vårtegn

Alle kan bli med på frivillig opprydding, og lørdag til 19. mars inviterer Hold Norge Rent til Vårryddedagen. Til høsten inviterer foreningen dessuten til Strandryddeuka 10.-18. september, som en del av Frivillighetens år 2022.

- Sammen med alle som er engasjert i frivillig opprydding, har vi som mål å få med oss flere frivillige enn noen gang tidligere, og resultatene av denne undersøkelsen viser at Norges befolkning både kan og vil være med på dugnaden, sier Gulbransen.

Ingvild Hafstad

Kommunikasjonsansvarlig