Høllekølten og 19 andre topper: Høllekølten er toppeni bakgrunnen medmasta på. SkiStar LodgeHemsedal Alpin ligger iforgrunnen på bildet. Foto: OVE THORSHAUG

Høllekølten og 19 andre topper

Det populære turprogrammet i Hemsedal heter Topp 20, og har pågått i mange år. Her er det alt fra enkle turer til de mer krevende toppturene. Vi har valgt å anbefale en enkel vandretur opp på Høllekølten.

Høllekølten og 19 andre topper: Her ser vi Hemsedal sentrum midt i bildet og Totteskogen med det nye store hotellet Fyri til høyre i bildet. Foto: OVE THORSHAUG

Dette er en topp på 804 meter over havet som ligger sentralt i dalen. Du kjører til Tuv, ca 5 kilometer vest for Hemsedal sentrum. Like før brua ved Tuv ved krysset mellom RV 52 og veien mot Grøndalen tar du en gårdsvei opp til høyre (Hustadvegen), følg gårdsveien til du kommer til en traktorvei som går helt til toppen. Følg traktorveien gjennom et lite hyttefelt og så passerer du noen jorder.

Høllekølten og 19 andre topper: N/A Foto: OVE THORSHAUG

God vei

Siste stykket opp mot toppen snor veien seg gjennom skogen. Det er faktisk så god vei at du kan ta med barnevogn helt til topps. Det står en mast for radio/TV og telefon på toppen. Her er det utsikt over store deler av Hemsedal. Ikke minst får du en total oversikt over skiheisområdet og utbyggingen her. Det tar bare en snau halvtime å gå opp til toppen, ca 3 km tur/retur. På toppen er det en benk der du kan ta en liten rast. Noen rundtur er det vanskelig å få til her så en må gå samme veien tilbake.

Oversikt

En tur på Høllekølten bør være et must for alle som har hytte i Hemsedal, og toppen av Høllekølten er også en utmerket plass for å få oversikt over turistutbyggingen i Hemsedal de siste 15-20 årene.