Klargjør hytta før vinteren: N/A

Klargjør hytta før vinteren

Det kan være lurt å ta noen forholdsregler før vinteren setter inn.

Mange problemer kan fjernes om du er litt i forkant med klargjøring før vinteren. Tar du denne sjekkrunden før frosten og snøen kommer, kan du spare deg for både tid, penger og frustrasjon når snøen smelter igjen.

Klargjør hytta før vinteren: N/A

Hagemøblene

Vask og vedlikehold av utemøblene før vinteren kommer er lurt. Møblene kan settes inn i garasjen eller i en bod. Skal du lagre de utendørs, bør de pakkes inn i en presenning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Grillen

Du kan la matrester og fett ligge igjen på grillristen. Det impregnerer risten til neste sesong. Til våren fyrer du bare opp og svir av restene. Men, fettet som har rent ned i drypptrauet bør du fjerne før du setter bort grillen. Lagre helst grillen innendørs. Skal den stå ute bør du ha på grilltrekk, og eventuelt presenning hvis grilltrekket ikke er laget for å brukes om vinteren.

Klargjør hytta før vinteren: N/A

Tøm høytrykkspyleren

Høytrykkspyleren skal helst tømmes for vann og lagres tørt og frostfritt. Det samme gjelder all type vanningsutstyr, hvor det kan ligge igjen vann i slanger eller beholdere. Frost og vann kan ødelegge både slanger og høyttrykkspylere.

Er dører og vinduer tette

Sjekk at karmer og fuger rundt dører og vinduer er intakte og ikke skadet. Er det skader på disse vil kulde og vind sive inn i huset, og unødvendig energi må til for å holde hytta varm. Har du punktert vindu bør dette skiftes ut. Er det dugg mellom glassene er ruten er punktert, om du ikke har koblede vinduer. Skal du bytte vindu anbefales det å bytte til et vindu med energiriktig glass, da vil varmetapet være minst mulig.

Er kjelleren tørr?

Kjeller er svært utsatt for fuktskader. Se etter skader på utvendig vegg, og at vann ikke blir liggende inntil muren. Har du sluk i kjeller, sjekk at dette ikke er tett. I tillegg må ventilasjonsristene rengjøres, slik at luften ikke står stille i kjelleren hele vinteren.

Takrenner

Tette takrenner og nedløp kan gi kostbare skader på hytta. Fjern løv, skitt, kvist og lignende i god tid før kuldegradene setter inn. Det er også viktig å lede vannet fra takrenne-nedløp vekk fra hytteveggen slik at en unngår frost og vannskader på murene. Du bør også rense veigrøfter og stikkrenner for løv, kvist og kratt slik at vannet fra vårflommer renner i grøfter og ikke i hytteveien.

Taket

Sjekk også resten av taket for uregelmessigheter og skader – særlig takstein og beslag. Alle steiner eller takplater skal ligge på plass. Hvis noen har flyttet på seg seg må du sjekke at undertaket er i orden før du legger ny takstein på plass. Børst eller spyl taket forsiktig om nødvendig, og sjekk om du må beskjære trær som kan skrape eller gjøre skade på taket ditt.

Klargjør hytta før vinteren: N/A

Ta en sjekkrunde rundt hytta

Se etter om malingen flasser, om det er blærer eller andre skader i malingsoverflaten. Dårlig vær på vinteren kan gjøre skade på kledning og mur som ikke er i ordentlig stand. Malingsskader bør utbedres på våren, sommeren, eller tidlig høst, på grunn av tørketid. Kanskje bør huset vaskes eller spyles. Men husk at dette bør skje tidlig på høsten, slik at fasaden får tørket skikkelig før vinterkulda setter inn. Har du ubehandlet treverk, bør dette males så det får beskyttelse mot høst- og vinterværet. Sjekk også om det er kommet kvist eller andre gjenstander i stikkrenner og grøfter. Dersom stikkrenner er tette tar vannet enkleste vei og det kan ødelegge veier.

Klargjør hytta før vinteren: N/A

Gressklipperen

Ta gressklipperen eller robotklipperen inn. Er det en bensindrevet klipper, bør tanken fylles opp med bensin for å unngå kondens. Fyll også på litt olje på sylinderen, ta ut tennpluggen og hell inn en dråpe olje. Dette gjelder for alt motorisert utstyr, også snøfreseren om våren. En god vask med børste og vann er lurt, men vær forsiktig med høytrykkspyler. Tøm beholder for gress og rens eventuelle filtre før du setter den bort. Gressklipperen bør lagres tørt og stå på hjulene til den skal brukes igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Klargjør hytta før vinteren: N/A

Utendørs

Når kulden kommer trekker musene innomhus dersom det er mulig. Det er ikke alltid de kommer helt inn, men de kommer gjerne inn i isolasjonen i veggene. For å unngå mus inne kan en sette opp matestasjoner med musegift langs veggen. Et annet tips er å ha et lite felt med pukk innerst ved murveggen, dette liker ikke musene å gå på og holder seg ofte borte fra veggen. Dersom mus kommer inn i et hus eller en hytte, kan de gjøre store skader med å gnage på treverk og lignende, samt at de kan gnage på ledninger som fører til kortslutning.

Innendørs

Selv om det står på ca 10 varmegrader i hytta, noe som anbefales for å unngå frostskader, kan strømmen bli borte på grunn av strømstans eller feil i hytta. Dersom du har termostatstyrte ovner med effektbryter, er det viktig at ovnene står på full effekt, det blir ikke varmere i hytta enn det som termostaten står på. Om du har kjøleskapet/fryseren på hele året må temperaturen i rommet være minst 10 grader for at dette ikke skal slå seg av.

Klargjør hytta før vinteren: N/A

Vann

Steng hovedkrana inn til hytta ved avreise. Her finnes det også løsninger med elektronisk lukking. Disse stenger også vannet automatisk ved strømstans. Dersom du velger å ikke ha på varme i hytta eller ikke har strøm må anlegget tappes ned når hovedkrana er stengt. Det er alltid lurt å ha en tappekran på det laveste punktet i vannledningssystemet. Dersom du er borte fra hytta i lengre perioder kan det være lurt å ha frostvæske i toaletter og vannlås, samt tømme sisternen til toaletter før en har i frostvæske i vannlåsen der. Rom som har oppvaskmaskin og vaskemaskin må ha varme på hele tiden. Dersom hytta ikke brukes om vinteren må du også tømme varmtvannsberederen om den ikke står i et varmt rom.