Lokalhistoriker Carl Müller har skrevet historia om Bergsjøområdet og Nordfjella.

Når nysgjerrigheten tar overhånd

forfatter Carl Müller har skrevet boka Lokalhistorie fra Bergsjøområdet og Nordfjella. – Det er en spennende historie og grave i.

Etter å ha vært «hyttehalling» i over 50 år med hytte på Åsetno og leilighet på Bergsjø i Ål har Carl Müller etterhvert fått en sterk tilknytning til øvre Hallingdal. Etter tallrike turer i Bergsjøområdet kombinert med fascinasjon over historien til hotellet kom ideen om skrive om det i et hefte.

– Når jeg ser gamle hustufter og bygninger tenker jeg gjerne på hvordan fortiden var og hvordan de som levde der hadde det. Etter hvert ble jeg særlig nysgjerrig på det gamle hotellet som sto på Bergsjø og jeg begynte å grave litt i historien rundt det. Det førte til veldig mange løse tråder. Det ble en utfordring å forfølge dem, sier Müller.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter 12 års forberedelser ble resultatet en bok på nærmere 200 sider som med mange illustrasjoner tar oss gjennom mye av historien til Bergsjø og områdene rundt de siste 100 årene.

Carl Müller peker fra hytta si på Åsetno over mot Bergsjø.

Fått mye lokal hjelp

Müller argumenterer både for og imot det å skrive lokalhistorie når man kommer utenbygds fra med begrenset lokal kunnskap.

– Men det kan være like greit å ha færre bindinger enn de som har vokst opp med historiene, sier han mens han forklarer at han har fått mye hjelp av lokalbefolkningen og brukt kontaktene som bidragsytere i prosessen:

– Jeg har vært mye i kontakt med Hallinger som har kommet med mange gode innspill, sier Müller, som i boken skriver at han «har vært i kontakt med så mange at det er umulig å takke alle»

Personregisteret i boka er på mer enn 200 navn.

– I tillegg har jeg lest hver eneste utgave av Hallingdølen som mikrofilm i Nasjonalbiblioteket for å skaffe meg info, sier den pensjonerte legen.

– Hvordan opplevde du prosessen?

– Når jeg tok kontakt med folk fra området ble jeg ofte møtt med skepsis, men etter å ha forklart hva prosjektet gikk ut på var folk oftest imøtekommende og hyggelige. Det har vært mange telefoner for å skaffe «inside info».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En fargerik historie

I boka omtales alt fra kraftutbyggingen i området, turist- og hotelldriften på Bergsjø og pelsdyreventyret i mellomkrigstiden. Mange snodige kjøretøy er omtalt og vraket av det tyske krigsflyet i Fødalen er viet stor plass.

Müller sier Bergsjø høyfjellshotell har en fargerik og turbulent historie:

– Som første høyfjellshotell som ble åpnet i Norge etter krigen har Bergsjø hatt mange celebre gjester opp gjennom årene. Mange gjester endte for øvrig opp som hytteeiere i Nordbygdene.

Som eksempel forteller Müller at daværende kronprinsesse Margrethe av Danmark besøkte hotellet etter påske i 1956.

– Da ble jeg atter nysgjerrig. Jeg hadde ikke noe å tape da jeg kontaktet Dronning Margrethe med spørsmål om hun hadde noe å fortelle om oppholdet på Bergsjø. Det endte med at hoffet i København sendte meg en CD med noen av bildene som ble tatt under besøket. Det at Dronningen gjorde det imponerte meg og var virkelig artig, sier Müller. Hun fikk naturligvis et eksemplar av boka og takket pent for det.

Müller håper nå å dele historien om Bergsjø og Nordfjella med flest mulig.

– Noen stor salgssuksess blir vel ikke dette, men fortjeneste er ikke så viktig. Jeg har hatt en utrolig spennende hobby i 12 år. For meg har alt arbeidet som ligger bak vært utelukkende lystbetont og lærerikt. Kanskje smitter noe av min entusiasme over på leseren, sier Müller med et smil.

Boka fås kjøpt hos bokhandler på Ål og Gol og kan også lånes fra Ål Bibliotek.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lokalhistorie fra Bergsjøområdet og Nordfjella.