Gunnar Gunhildsgard hos Intersport Ål hjelper deg gjerne med å finne festesonen.

Skismøring på 1-2-3

Skismøring er en egen vitenskap, men det trenger ikke være så vanskelig.

Sola skinner, snøen glitrer og du kan ikke vente med å få skiene på beina og ut i løypa! Du har litt dårlig tid, tenker at skismøringen fra forrige tur holder en tur til. Kalkulering av type voks versus temperatur har du ikke lyst å bruke tid på nå. Bilen parkeres ved løypa, skiene er på og du setter i vei med upåklagelig stil. I første motbakke tar du i litt ekstra, og vips så forsvinner skiene bakover mens du fortsetter framover. Med nesa først planter du fjeset elegant ned i skisporet.

Høres det kjent ut?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skismøring trenger ikke å ta lang tid, men riktig utført kan det utgjøre forskjellen på en flott skitur eller et skikkelig mageplask.

Hva trenger man

«Cluet» er å gjøre det enklest mulig mener Gunnar Gunhildsgard ved Intersport Ål:

– Om man begynner med noen få produkter, så kan man heller avansere etter hvert om man ønsker. Det er ikke så lett å orientere seg i jungelen av produkter som finnes, men har man Swix blå (V40), lilla (V50) og rød (V50) i tillegg til en grunnvoks (f.eks. VG30 Base Wax), skal det være vanskelig å ikke treffe riktig. I tillegg bør man ha ski-rens, en skrape og rubbekloss med sandpapir (kork).

De fleste produktene kan også kjøpes i sprayform.

Hvilken type man skal bruke bestemmes av temperaturen på snøen. På skisporet.no eller i Skisporet appen finner man smøretips for den spesifikke løypa man skal ut i. Enklere enn det blir det ikke!

Skismøring er en egen vitenskap, men det trenger ikke være så vanskelig.

Smøre-råd

Voksen legges i festesonen. Er du usikker på hvor festesonen på skia er så kan du få hjelp i sportsbutikken, eller du kan legge skiene på gulvet mens du står på dem og få noen til å føre et papirark fra midten av skien og framover. Festesonen går fra hælen til der papiret stopper.

Skiene bør være tørre og rene før de smøres, og det anbefales å fjerne smøringen etter skituren i stedet for å vente til neste gang det skal smøres.

Gammel voks fjernes enkelt med skrape, før det påføres ski-rens. La rensen virke litt før den skrapes av og skiene tørkes med papir. Det er viktig at de er helt tørre før de smøres.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Puss festesonen med rubbeklossen. Dette gjør at voksen vil feste seg bedre og voksen sitter lengre. Legg så på et tynt lag med festevoks i festesonen og gni det godt utover med rubbeklossen.

Voks etter dagens temperatur på over festevoksen. Legg på flere tynne lag og gni det godt med rubbeklossen mellom hvert lag.

Så enkelt kan det gjøres

Når man mestrer de produktene man har, kan man legge til flere gjøre det mer avansert.

For flere smøretips anbefaler Gunhildsgard å sjekke på internett. Alle de store produsentene har gode forklaringer på bruken av deres produkter. På YouTube finnes det også mange fine instruksjonsvideoer, eller man kan stikke innom sportsbutikken å slå av en prat.

Vil man gjøre det enda enklere kan man vurdere smørefrie- eller felleski.

Gunhildsgard forteller at felleski-salget har økt betraktelig de siste årene, og Intersport Ål selger rundt 70-80% mer felleski enn tradisjonelle smøreski. Felleski kommer best til sin rett på mildere føre, og krever mindre enn skismøring. Men han påpeker at de også trenger litt vedlikehold.

Etter sesong

Når sesongen er over og skiene skal pakkes bort lønner det seg å rense de godt og legge på et lag med glidevoks. Det hindrer at sålen tørker ut, slik at skiene vil holde lenger. Det gjør også jobben lettere når sesongen er i gang og du vil fort ut i løypa!

Skiene bør stå tørt og ikke i sola. Garasjen eller boden fungerer utmerket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil man gjøre det enkelt, trenger man ikke flere produkter enn disse.