Illustrasjonsbilde: Norsk brannvernforening anbefaler at alle som bruker gass innendørs har gassvarsler. Foto: Shutterstock

Slår gassalarm

Av Norges 450.000 hytter er det mange som bruker gass til matlaging, oppvarming og kjøleskap. Nå advarer Norsk brannvernforening. Skaff deg gassalarm på hytta.

En uformell undersøkelse gjennomført blant dem som bruker gass innvendig på hytta, viser at rundt 1/3-del ikke har varsler.

– I Norge er bruken av gass relativt lite utbredt i boliger. Men når det gjelder hytter stiller det seg annerledes. Der er det mer vanlig å bruke gass, særlig for de uten strøm. Vi i Norsk brannvernforening mener at alle som bruker gass innvendig bør ha gassvarsler., sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Rolf Søtorp.

Plassering viktig

Propangass er en tung gass som synker og legger seg ned ved gulvet. Plasseringen av gassalarmen derfor viktig.

– Gassalarmen skal helst stå nede ved gulvet, helst i samme skap som gassbeholderen. Har man ikke skap så sett gassalarmen ved gulvet like ved gassbeholderen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Det er ikke tilstrekkelig med gassalarm alene. Slager og koblinger bør kontrollers jevning for å unngå gasslekkasjer

Gass til oppvarming

Mange benytter seg av gassovner til oppvarming i hytter uten strøm. Dette er en effektiv måte for rask oppvarming av hytta. Men, det er flere momenter som er viktig å ta hensyn til ved bruk av denne type varmekilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Noe av det farligste jeg ser rundt om er flyttbare gassovner, såkalte katalyttovner, som mange bruker til oppvarming i hytter. Jeg kan forstå at de er populære da de er enkle å ta med seg og fås også kjøpt på bensinstasjoner, men de er ikke ment som kontinuerlig varmekilde. Når gassen brenner bruker man oksygenet som er i rommet opp, og i verste fall kan man bli kullosforgiftet. Derfor bør du lufte samtidig som du bruker en slik ovn, og slå den av når rommet er varmt nok, sier Johan Langfeldt, gassekspert og tidligere seniorrådgiver ved Norsk Gassenter. De som bruker gass til oppvarming, bør i tillegg gassalarmen også ha co-varsler i hytta.

Ulykker

Hvert eneste år er det skader knyttet til feil bruk av gass inne i norske fritidsboliger. Særlig utsatt er pakningen ved ventilen på toppen av gassbeholderen. Gummien rundt denne pakningen kan stivne og sprekke. Derfor bør alle sjekke pakningen hver gang man skifter til en ny gassbeholder, og eventuelt skifte pakningen. Gummi er ferskvare, og slanger og tilkoblinger bør skiftes ut senest hvert femte år.

Norsk brannvernforening har laget en sjekkliste for bruk av gass inne i hytta. Her er det mange gode råd for deg som benytter deg av gass på hytta. Les også om hvordan du sjekker grillen for gasslekkasjer her:

Husk dette:

•Sjekk jevnlig at gassflasker, slanger, og alle koblinger er tette og uten sprekker.

•Installer gassalarm langsmed gulvet der det er risiko for at lekkasje kan samle seg.

•Gassdrevne ovner bør kombineres med co-varsler. Krever mye lufting under bruk, og må ikke brukes i rom hvor folk sover.

•Gassbeholdere som ikke er i bruk, må oppbevares stående på et jevnt underlag helst utendørs i egnet skap eller i rom med god lufting.

•Gassbeholdere skal ikke lagres på loft eller i kjeller, og heller ikke under dekk i båt.

•Gassdrevet utstyr beregnet for utendørs bruk, må aldri brukes innendørs

•Du kan oppbevare maksimalt to 11 kg beholdere på hytta