Sykkelsti fra Syningen til Nesbyen under bygging: Fra Nystølen til Syningen er det både grusveg og opparbeidet sti. Nå bygges det fra Syningen og ned til idrettshallen. Foto: Brynjar Tvedt

Sykkelsti fra Syningen til Nesbyen under bygging

Hallingdal har flere store sykkelsatsinger på gang, og på Nesbyen er arbeidet med den spektakulære sykkelstien fra Syningen ned til sentrum i full gang.

Når denne og flere andre sykkelstier åpnes neste år er målet at Hallingdal skal være blant de beste destinasjonene for sykkel i landet.

Sykkelsti fra Syningen til Nesbyen under bygging: Det er tre gravemaskiner i sving hele tiden. I tillegg kommer det folk som hugger ut traseen og kjører dumper. Foto: Brynjar Tvedt

Nye områder

Stien vil få en høydeforskjell på over 900 meter og en total lengde på 15 km fra start til mål. Om du sykler fra Nystølen blir det ca 25 km til Nesbyen sentrum. Stien går i områder som ikke er mye brukt fra før, her har det knapt vært folk tidligere. Fra snaufjellet, gjennom tett skog og ned til bygda skal stien sno seg. Det vil også bli flere utsiktspunkt og rasteplasser langs stien.

– Sykkelstien er lagt i dette området fordi det er den korteste veien fra fjellet til sentrum. Men at den går gjennom en fantastisk natur, med mange gode utsiktsområder og unike landskap hjelper også på, sier Knut Lønnqvist i Trailhead, som bygger stien.

Sykkelsti fra Syningen til Nesbyen under bygging: N/A Foto: Brynjar Tvedt

Ferdig før vinteren 2021

Stien er for alle, både for syklende og gående. Det er en ganske lang tur, med vedvarende lange nedoverbakker mot slutten.

– Den egner seg nok ikke for de aller minste, hverken til fots eller på sykkel pga det, sier Knut.

Det er tre gravemaskiner i sving hele tiden. I tillegg kommer det folk som hugger ut traseen og kjører dumper. Senere blir det også en stor jobb å legge ut grus og planere ut og komprimere denne. Det er beregnet to sesonger på bygging, og vi håper å være ferdig i god tid før vinteren neste år.

Stien starter på Nystølen, går via Bøgaset opp til Tverrlia, over til Natten og opp til Syningen. Byggingen vi nå gjør er fra Syningen og ned til idrettshallen. Fra Nystølen til Syningen går ruta på både grusveg og opparbeidet sti. Det meste er klart, men det siste stykket opp til Syningen er ikke bygd enda.

Stiftelsen Norges Flotteste Sykkelopplevelse har finansiert dette og har dratt sammen et godt spleieslag.

–De har gjort en fenomenal jobb, avslutter Lønnqvist.