Robin Van Den Boogaard kjenner hyttelivet fra innsiden. Foto: Stine Cecilie Mikalsen

Tilbyr komfort til det enkle hyttelivet

Solstrøm og snedige løsninger er fortsatt en sentral del av hyttelivet for mange. Med dagens strømpriser er det kanskje de som praktiserer det enkle hyttelivet som føler sitter med trumfkortet.

Hytta Vår har vært til fjells med Robin Van Den Boogaard. Han jobber i Bromma Hage & Hyttesenter AS, som han eier sammen med kameraten Ole Christian Haug fra Rørservice Nesbyen AS. Firmaet på Bromma er ett av flere som retter seg mot denne delen av hyttemarkedet.

Kobling og fikling må til, også i ei «strømløs» hytte. Foto: Stine Cecilie Mikalsen

Kapasitet

Vi ble med på montering av solcellepanel, og da er naturlig nok spørsmålet: Hvor mye får man ut av et moderne 12 volts anlegg basert på solceller? Hvor mye kan drives?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-Det er så masse forskjellige pakker, men stort sett kan du bruke mye ledlys og ha pumpe i dusjen. Du kan også bruke inverter og lage strøm fra 12V til 230V til å lade nettbrett eller telefon. Men vi kan også montere pakker til stort strømforbruk, som støvsuger, TV, kjøleskap og forbrenningstoalett. Slike pakker har vanligvis ett bensin- eller dieselaggregat i tillegg.

Bruker forbrenningstoalettene mye strøm?

-Forbrenningstoalett på 230V bruker omtrent 2000 Watt, men når du har hytte uten strøm, kan du bruke gass. Disse bruker litt 12 Volt til tenning og vifter, men forbrenningen går på gass.

Moderne tid diskret plassert på tømmerveggen. Foto: Stine Cecilie Mikalsen

Ring hytta varm

Nøkkelen til komfort er vel å komme fram til varm hytte. Krever «ring hytta varm» løsningene innlagt strøm?

-Ring hytta varm er til begge type hytter. Det finnes ring hytta varm med sim kort til 230 volts kontaktene. Med 12 volt kan du greit styre en parafin- eller dieseldrevet ovn som gir god varme ved ankomst.

Robin Van Den Boogaard er som navnet røper fra Nederland. Han og kona flytta til Hallingdal for 14 år siden. De hadde egentlig planer om å flytte til Frankrike. Etter en ferie i Norge måtte de bare flytte hit. De tok norskkurs i Nederland, og fant seg et gammelt oppussingsprosjekt som lå på Bromma.

Nå jobber han på innsiden av det heilnorske hytteliv-fenomenet. Etter tov år i bransjen ser han stor forskjell. - Det er mye mer luksus på hyttene nå enn før.

Det som er det samme er norsk vinter. Å levere tjenester til hytter i fjellet, handler også om vær, mye snø og vind. -Jeg liker disse utfordringene, sier Robin Van Den Boogaard.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Batteribanken er nøkkelen til komfortabel bruk av strøm fra solcellepanel. Foto: Stine Cecilie Mikalsen