Pass på: På denne årstiden skjer det tyverier av løse gjenstander fra hager og uteområder rundt om i Norge, opplyser forsikringsselskapet If. Foto: If

Tyver stjeler griller og hagemøbler

På hytta setter vi stor pris på grillmat og utekos. Mange av oss har investert i dyr grill, og et flott utemøblement. Nå advarer forsikringsselskapet If mot en ny trend – tyver stjeler griller og utemøbler fra hager og terrasser.

– Nå er det høysesong for saker og ting som blir rappet fra hageområder, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

– På sommeren er det alt fra bålpanner og hagemøbler, til griller og robotgressklippere som blir stjålet. Belegningsstein som ligger klar til å bli lagt ut og nyplantede hekker er faktisk også utsatt, sier han.

Tyveri av løse gjenstander fra utearealet til privatboliger er dekket på innboforsikringen. Tyveri av planter som står i bakken og slikt som fastmonterte hagegnomer er dekket for tyveri på hus- og hytteforsikringen.

Egenandel og maksbeløp

– Det er greit å være klar over at det er egenandel og maksbeløp på erstatningen. Dette kan variere fra forsikringsselskap til forsikringsselskap, sier Sigmund Clementz i If.

If oppfordrer alle til å låse inn løse gjenstander om natten når dette er praktisk mulig. Når du drar hjem fra hytta kan det være lurt å sikre de mest verdifulle gjenstandene som må stå ute med kjetting, eller vaier festet til hytteveggen.

Elsykkel

Hallingdal er et sykkeleldorado, og mange har de siste årene investert i dyre sykler på hytta. Kostbare stisykler og elsykler et yndede objekter for frekke tyver. Ifølge If Forsikring er nettopp elsykler det som oftest blir stjålet fra eget uteareal. Det kan derfor være lurt å sikre disse ekstra godt også på hytta.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

If har laget 10 tips til hvordan du sikrer sykkelen din for tyveri.

1. Velg en solid lås det vil ta lang tid å bryte opp. Pris og kvalitet henger som regel sammen.

2. Lås sykkelen med to ulike låssystemer, da trenger sykkeltyven ulike verktøy.

3. Fest sykkelen i noe solid og fastmontert.

4. Sett helst fra deg sykkelen der det er mange folk hele tiden, da er den mer ubehagelig å stjele.

5. Parker sykkelen der det er opplyst. Mørke portrom er en sykkeltyvs ønskedrøm.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

6. Ta vare på kvitteringen, skriv opp rammenummeret på sykkelen og oppbevar det på et trygt sted. Registrer gjerne sykkelen i et sykkelregister.

7. Husk å ta av ekstrautstyr som sykkelcomputer før du forlater sykkelen. Ta med batteriet til elsykkelen når du parkerer.

8. Tar du av setet på sykkelen, gjør du den mindre attraktiv. Noen demonterer også forhjulet når de setter fra seg sykkelen.

9. Et tips for de virkelig vågale og dedikerte: Gjør sykkelen litt stygg ved å male eller lakke på den.

10. Når den ikke er i bruk, trives sykkelen best i en låst garasje eller bod.