Ustedalsfjorden rundt: Geilojordet er også vert en lite besøk ved vårt utgangspunkt for Ustedalsfjordenrundt. Foto: OVE THORSHAUG

Ustedalsfjorden rundt

Både sommer og vinter er dette en populær rundtur på Geilo. På sommeren er dette en godt tilrettelagt turløype som passer for alle aldre, og her er det mange opplevelser underveis.

Ustedalsfjorden rundt: Tuftebrua er et megetspesielt byggverk somdet ikke finnes mangeav. Den ble opprinneligbygget i ca 1885 ogrestaurert i 1995. Foto: OVE THORSHAUG
Ustedalsfjorden rundt: I Fekjo Kulturminnepark er det vikinggraver og kunstinstallasjoner. Foto: OVE THORSHAUG
Ustedalsfjorden rundt: Geilo beach er fint tilrettelagt for bading. Her er det omkledningsrom, toaletter,sandvolleyballbane og en liten gapahuk. Foto: OVE THORSHAUG

En kan starte runden hvor som helst rundt fjorden, men et greit utgangspunkt er å gå fra parkeringsplassen ved Geilojordet i sentrum. Da går du gangveien ned til Geilotunet Ferieleiligheter der den tilrettelagte stien starter. Hele runden går i tilnærmet flatt terreng, og er på vel 10 kilometer totalt. Du kan gå en kortere runde, Veslefjorden rundt, denne er ca 4,5 kilometer. Da følger du stien bort til en tilrettelagt badeplass, og går over fjorden på øyer og steinfyllinger. Her kan det til tider være litt overflatevann, så litt høye sko anbefales.

Vikingtida

Det er satt opp en del informasjonstavler forskjellige steder langs løypa, og det er flere opplevelser underveis. På badeplassen er det en liten sandstrand, omkledningsrom, toaletter og en liten gapahuk. Her er det også sandvolleyballbane og en liten terrengsykkelløype. Litt etter badeplassen passeres Fekjo kulturminneplass. Her er det gravhauger fra vikingtida og det er utsmykket med nyere landskapskunstverk. Langs stien kan du også se et par kullgroper, som det ellers finnes tusenvis av i fjellområdene i Hallingdal. Dette vitner om at Norge var en stor eksportør av jernmalm for ca 1000 år siden.

Tuftebrua

Når du kommer til øvre enden av Ustedalsfjorden kommer du over elva ved å gå over Tuftebrua. Denne tømmerbrua er en attraksjon i seg selv. Den ble opprinnelig bygd ca 1885 og rekonstruert i 1985. Dette var slik de gamle bruene ble bygget med store trestokker oppå hverandre på hver side av elva, og så noen lange stokker på toppen slik at de nådde sammen på toppen.

Stien går så ned igjen på andre siden av fjorden, forbi Vestlia golfbane og Vestlia Hotell. Kanskje en spabehandling her etter vandreturen kan være aktuelt?

Så er det bare å gå tilbake til Geilojordet via brua over fylkesvei 40.