Døgnåpent på Samhald: For tre uker siden åpna den døgnåpne butikken på Samhald i Leveld. Butikksjef Simen Markussen og ansatt Mina Roxrud var fornøyde. Foto: Mona Nestegard Stensvold

Døgnåpent på Samhald

Dette skal bli kjernen i næringsmessig og sosial aktivitet i bygda, sier Lars Andre Espegard, som er medeier i butikken som nå har kommet tilbake døgnåpen som del av Snarkjøp-kjeden

Hundre år har gått siden butikken Samhald i Leveld i Ål starta opp. Her kunne bygdefolket få kjøpt alt fra sement til sammalt. Sortimentet minket etter som tiåra gikk. Etter å ha hatt logoer som S-en til Samvirkelaget og Coop, ble butikken lagt ned i 2012.

Lefesbakst

I 2014 gjenoppsto butikken som kolonialforretning som del av Snarkjøp-kjeden. Det varte i fire år. Da hadde Leveld lefsebakeri flytta inn i sokkeletasjen, mens hovedetasjen nå ble stående tom.

I 2019 kjøpte leveldingen Lars André Espegard bygget av Coop. I passe tid før årets påske har det blitt matbutikk der folk kan betjene seg sjøl døgnet rundt, hele uka. Simen Markussen daglig leder.

Mens storparten av butikken er overvåka av kameraer, finnes det en møteplass der folk kan slå seg ned og trakte seg en kopp kaffe på dagtid, uten kamera i taket.

Samhald kan by på en kul kaffekrok. Lars André Espegard og butikksjef Simen Markussen er godt fornøyd. Foto: Elias Dahlen

Samlingspunkt

I lokalene, som altså fremdeles huser lefsebakeriet, har også Leveld kunstnartun et arbeidsrom. Og for ytterligere å befeste det som et samlingspunkt, blir dette trolig landets første, sjølbetjente, nattåpne butikk med egen, innendørs skaterampe.

-Ungdommen skal også ha en arena, og den beste plasseringa er her, sier Lars André Espegard.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han sier han har trua på at butikken blir en like stor suksess her som den har blitt mange andre steder der de har satt i gang døgnåpne butikker.

Harald Reitan

Samhald i Leveld Foto: Elias Dahlen