Lysande Idear: Oddvar Myro har snekkerverksted på låven på Fjellheim Gard i Vats. Her produserer han lamper og møbler. Foto: Espen Forsberg

Lys idé ble til egen bedrift

Etter mye tankevirksomhet og grubling bestemte Oddvar Myro seg for å si opp den faste jobbe som prosjektleder, og satset alt på drømmen om å starte egen bedrift. Lyse Idéar så dagens lys i en låve i Vats første nyttårsdag 2020.

Elektrikeren har installert strøm, og montert belysning i utallige hytter i Hallingdal. Etter hvert gikk det opp for Oddvar at han ønsket noe mer enn bare å montere lamper. Han ville designe og produsere dem også.

– Det hele startet som en hobby i 2017. Det ble etter hvert klart for meg at det er dette jeg har lyst il å jobbe med, og første januar 2020 startet jeg opp på heltid. Jeg sa opp jobben, og skal forsørge familien gjennom å jobbe med Lyse Idéar. Det er spennende, givende og til tider stressende. Men, det er absolutt verdt det, sier gründeren.

Myro begynte med produksjon av lamper, men utvalget ble raskt utvidet med en del interiør. Hyller, skap, kjøkken, krakker og benker er en viktig del av kolleksjonen fra Lyse Idear. Myro designer og produserer en egen kolleksjon for butikken Blomsterpikene på Ål. Denne består av en pidestallsserie, hyller, knagger og speil.

Unike produkt

Hvert produkt som leveres fra Lyse idear er unike. Selv om de er fra samme serie og med lik design, så har hver lampe og møbel sitt eget særpreg.

– Det er aldri to lamper som er helt like. Selv om det er samme modellen så blir lampa unik på grunn av de forskjellige som materialene jeg har tilgjengelig til enhver tid, forteller Myro

Det ligger en tanke bak alle produktene til Myro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det meste av design forgår i hodet. En del kunder ønsker spesiallagede lamper, eller møbler. Da lager jeg en enkel skisse sammen med kunden som jeg jobber ut fra. Bortsett fra det, så ligger designideene og jobber i hodet, før går jeg ut på verkstedet og produserer, sier Myro.

Det er viktig for Oddvar med kvalitet i alle ledd.

– Lampene er produsert i henhold til gjellende krav, og det skal være trygt kunden å kjøpe mine produkt. Lampene er produsert av fagfolk, og alle lamper leveres med CE-godkjenning, forteller Oddvar.

Miljøperspektiv

Materialene Oddvar bruker i produksjonen får han fra hele Hallingdal. Han blir kontakte av folk som har en gammel garasje, løe, eller et uthus som skal rives.

For Oddvar er historien bak viktig. Han tar alltid bilde av bygningene før han river dem. Sammen med produktene fra Lyse Idear kommer et lite kort med bilde av bygningen materialene er hentet fra, og historien om opprinnelsen for materialene.

– Kunden liker å få historien bak. Mine produkt skal være noe mer enn det du får i alle andre butikker. Kunden liker mine produkt fordi det er så røft og ekte. Lampene har lukt, og du kan kjenne teksturen i treverket. Det er ekte og ikke serieprodusert, forteller han entusiastisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har et miljøperspektiv på alt jeg gjør. Motivasjonene er både viktigheten av gjenbruk, men også å utnytte eksisterende materialer for å skape en økonomisk sunn bedrift. Folk ringer meg og vil gi bort materialer. Det setter jeg stor pris på, forteller Myro.

De som gir Myro materialer får også noe tilbake.

– Det er veldig moro å gi et produkt tilbake til de som har gitt bort kledning og materialer, sier Myro

Flere bein å stå på

Da Myro bestemte seg for å si opp jobben og satse på egen bedrift var det i full enighet med kona.

– Kona støtta meg hele veien. Det å starte egen bedrift er noe jeg hadde gått og tenkt på lenge. Jeg ønsker å bruke tida mi på det jeg bryr meg om, så du kan si at det er en idealistisk tanke bak jobbskiftet, sier Oddvar.

Oddvar og kona har mange jern i ilden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For vår del er det en tredelt satsing her oppe i Vats. Lyse idear har jeg kommet godt i gang med. Jeg har også ambisjoner om en musikkarriere. Fjellheim Gard som jeg og Kona kjøpte i 2017, holder vi på med å utvikle med både utleievirksomhet og gårdsdrift. Planen videre er å starte med husdyr, forteller Myro.

Ekte håndverk: Alle produktene til Lyse Idear produseres for hånd. Foto: Espen Forsberg
Ferdig produkt: Alle lampene fra Lyse Idear er CE-godkjent. Foto: Espen Forsberg
Verksted på låven: Oddvar Myro har snekkerverksted på låven på Fjellheim Gard i Vats. Her produserer han lamper og møbler. Foto: Espen Forsberg
Materialer: Materialene som Lyser Idear bruker sine produkter er gjenbrukt fra gamle bygninger rundt i Hallingdal. Foto: Espen Forsberg
Innholdsrik: Låven på Fjellheim Gard rommer et innholdsrikt verksted. Foto: Espen Forsberg