Kjetil Hugin ved Bjøberg. Skogshorn i bakgrunnen. Foto: Privat.

P4-profilens paradis

Sent på vinteren 2019 fant P4-programleder Kjetil Hugin og familien drømmeleiligheten rett ved Skarsnuten hotell i Hemsedal. Lite visste han at fjellene i Hemsedal et par måneder senere skulle spille en sentral rolle i kampen for å komme tilbake til et normalt liv.

Vi går tilbake til 17. desember 2019. Kjetil Hugin som har gitt oss Skirapport på P4 i 30 år, er på vei til fysioterapeut i Oslo med datteren Mia (18). Mia er aktiv frikjører på ski, og har en skade som skal behandles. Hugin føler seg uvel, men den topptrente programlederen tenker ikke så mye over det før han får et kraftig hjerteinfarkt, med påfølgende hjertestans.

-Jeg hadde griseflaks. Sjansen for å overleve en hjertestans, utenfor sykehus, er rundt 10 prosent på landsbasis. Jeg var på rett sted til rett tid, med riktige folk rundt meg, forteller Hugin.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kjetil Hugin på Hytta i Hemsedal. Familien bruken den fort vekk 100 dager i løpet av året. Foto: Espen Forsberg.

Rett på ski

Ti dager etter hjerteinfarktet var Hugin på ski i Hemsedal igjen. Det er liten tvil om at en så dramatisk hendelse setter kraftige spor både fysisk og psykisk.

-Jeg var sykemeldt i ett år, og jobbet hardt både fysisk og psykisk. Da koronaen spredde seg utover i landet et par måneder etter infarktet var jeg en av de som var i risikogruppen. Da bodde jeg praktisk talt i Hemsedal i nesten et år, og var så å si daglig på randoneeturer. Det er utrolig god trening for hjertet og hodet, sier Hugin.

Han forteller at en så dramatisk hendelse setter dype spor.

-Jeg måtte øve på å være alene, og stole på at kroppen min fungerer som den skal, sier Hugin.

Han husker godt at han sto alene på et topp inne på Hemsedalsfjellet og snakket med psykologen sin på telefon. Batteriet var i ferd med å gå ut.

-Psykologen min sa at nå prater vi til du er helt tom for batteri, og så kjenner du på følelsen av å være alene. Det var med på å lære meg å overvinne frykten for å være alene, forteller programlederen.

Kjetil Hugin kom på ski til visningen da han kjøpte hytta ved Skarsnuten. (Foto: Espen Forsberg)

-Skikjøring er både terapi og fysisk trening for meg. Det er det aller viktigste av de uviktige tingene i livet. Jeg gleder meg hele sommeren til jeg kan stå på ski igjen. Heldigvis kan det være noen utrolig lange sesonger i Hemsedal. Sist sesong kjørte jeg Bjøbergrenna i slutten av juni. I september var jeg på ski igjen, sier Hugin

Tilfeldigheter

At familien Hugin endte opp i Hemsedal er en tilfeldighet. Etter å ha «bodd i en bag» hver vinter i 30 år, og å ha besøkt alle alpindestinasjonene i landet, meldte behovet seg for å ha et permanent samlingssted for familien. Døtrene Mia (18) og Leah (15) er begge ivrige frikjørere, og har funnet seg godt til rette i Hemsedal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-Det er litt tilfeldig at vi endte opp her. Vi var i Røldal og skulle se på hytte der. I Røldal var det dårlig vær og vi fikk ikke den rette følelsen. På vei hjem kjørte vi innom Hemsedal, på en av de fineste dagene gjennom hele året. Det var vindstille, sol og 50 cm nysnø. Jeg visste det var en leilighet til salgs ved Skarsnuten, og vi kjørte på ski ned baksiden av Lille Matterhorn i en halvmeter nysnø for å komme til visningen. Da var vi solgt, sier Hugin.

Familien storkoser seg

-Det er fjellene som gjør Hemsedal så bra. Fra Oslo er Hemsedal det nærmeste skistedet med ordentlige fjell og fantastiske skimuligheter. Totteskogen er et av de beste stedet for frikjøring i hele landet, og er lett tilgjengelig med Fyriheisen, sier Hugin. Dessuten er det utrolig mange hyggelige folk som jobber i anlegget.

Under pandemien, da skiheisen var stengt, kjøpte Hugin boka som tar for seg alle toppturene i Hemsedal. Han startet på side 1, og fant skatter på enhver side.

-Jeg visste ikke at det var så mange flotte turer i Hemsedal. Tidligere, da jeg laget Skirapport og var her på jobb, var jeg nesten bare i skisentret. Nå har alle mulighetene i Grøndalen og på Hemsedalsfjellet åpnet seg for meg, sier Hugin.

Hyler av glede

Familien Hugin holder til i rolig krok av Hemsedal, men det er ikke stille av den grunn.

-Jeg har fått mange nye venner etter at vi kom hit. Folk med samme interesse, og som finner like stor glede i å stå på ski og å leke i naturen. Det er unikt. På gode dager hører du voksne folk hyle av barnslig glede inne i skogen, sier Hugin, som innrømmer at han er en av de som hyler høyest.

Hytta ved Skarsnuten er et godt utgangspunkt for Kjetil Hugin og familien. Foto: Espen Forsberg.

-Jeg har oppdaget et annet Hemsedal, enn det som ofte fremstilles i media med party og rikfolk. Tidligere så jeg bare overflaten. Nå ser jeg entusiastene og fjellene. Det er gøy på afterski, men det er fint å ikke bo oppi det, sier Hugin

Kjetil Hugin er en velkjent radioprofil, mellom annet fra skirapporten på P4. Foto: Privat.

Hugin har også oppdaget Hemsedal som sommerdestinasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-Jeg er imponert over alt Hemsedal har å by på om sommeren. Jeg klatrer mye, og det er det fantastiske muligheter for i bygda. Også bader vi hele året i Hemsila. Vi bruker leiligheten utrolig mange helger, og har sommerferie i Hemsedal. Vi er her sikkert 100 dager i året, sier Hugin.

Han er spesielt glad i Via Ferata-løypa som starter rett bak leiligheten. Den bruker Hugin som treningstur nesten hver dag om sommeren.

49-åringen har satt seg ett hårete mål etter hjertestansen. Han skal klare 50 pullups før han blir 50.

-Jeg tar 40 nå, og trener hver dag. De 10 siste er tunge, men jeg tror jeg har kontroll. Målet om 50 pullups er i utgangspunktet helt meningsløst, men jeg ønsker å bevise at kroppen som sviktet også kan klare noe som nesten ingen i verden klarer. Det viktigste er likevel at målet motiverer til regelmessig trening, noe som bokstavelig talt er livsviktig for meg. I Hemsedal trener jeg både med en pullups-stang jeg har montert på terrassen, og på Åreknuten treningssenter i sentrum. Hjertesykdommen gjør at man får et annet forhold til hva som er viktig i livet. For meg er det å orke å være ute og leke sammen med familien og kompiser. Da må man passe på å holde seg i form, avslutter Hugin.

Det er kort vei ut på ski fra hytta ved Skarsnuten. Foto: Espen Forsberg.
Kjetil Hugins 6 tips til aktiviteter i Hemsedal

1. Kjøre offpiste i Totteskogen, eller Gummiskogen. Om du ikke har utstyr eller kunnskap, lei et par breie ski og en guide. Da kan leken starte.

2. Via Ferrata synes jeg er en utrolig opplevelse, og en fin lavterskel tilnærming til bratt friluftsliv.

3. Rjukandefossen er et spektakulært syn. Den er lett tilgjengelig, med klipper på 10 meter som man kan hoppe fra.

4. Veslehødn og Kjærringkjeften som begge er lett tilgjengelig og en spektakulær naturopplevelse.

5. Stå på ski i Norges beste skisenter. Kom deg opp tidlig og vær den første i heisen. Det å kjøre store buer i Hemsedalsløypa når det er kordfløyelsføre er spesielt.

6. Stavkroa er en egen verden som ikke ligner noe annet. Det er en opplevelse.