Vilde Nistad Strandos jobber med silkemyk sjokolade av høyeste kvalitet som skal bli til konfekt. Foto: Espen Forsberg

Vildes sjokolade er ikke bare for søtsuget

– Kjenn godt etter når du spiser konfekt, sier konditor Vilde Nistad Strandos. Hun er lidenskapelig opptatt av sjokolade.

Resultatet av lidenskapen finner du i delikatesseforretningen «MAT so klart» i Persgata på Gol.

- Jeg synes vi godt kan spise litt sjokolade hver dag sier Nistad Strandos.

Før hun utdyper: - Det handler om mengden sjokolade, og ikke kaloriene.

For Vilde er en god sjokolade det samme som en eksklusiv flaske med vin. Den skal nytes over lang tid, der en kjenner på smakene og nyter kompleksiteten.

Konfekten til Vilde Nistad Strandos blir markedsført under merket Vilde so klart. Foto: Espen Forsberg

- Det er flere smaker i en konfekt, på samme måte som i en god kake. Smakene kommer frem på forskjellig tidspunkt, sier Vilde.

Det er ingen grunn til å begrense sjokoladebiten til gullrekka på fredag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Sjokolade passer til det meste. Selvfølgelig kommer det seg an på hvilken smaker man har i sjokoladen. Vi hjelper deg med de rette kombinasjonene. Hos oss finner du sjokolade som passer til ulike typer drikke. Et eksempel er en mørk kraftig konfekt og et mørkt øl, gjerne er porter. Det er en sikker vinner, forteller Vilde.

Vilde Nistad Strandos bearbeider sjokoladen slik at den får rett temperatur som er 31 grader. Foto: Espen Forsberg

Satser på sjokolade

Vilde flyttet tilbake til Gol sommeren 2020 for å jobbe i morens delikatessebutikk MAT so klart på Gol. Hun tok med seg lang og god erfaring som konditor ved Naustdal Dampbakeri, og som konditor ved restauranten Vaaghals i Oslo. Vilde var også en del av det norske konditorlandslaget i 4 år.

- Jeg har alltid vært nysgjerrig på sjokolade. Det finnes så uendelig mange muligheter og bruksområder. Skulpturer og konfekt med ulike smaker. Kun fantasien setter begrensninger, sier Vilde.

Hun mener vanlig melkesjokolade kan nytes litt kald, mens en konfektbit bør være romtemperert for å få frem alle smakene.

Hos MAT so klart merker de at både hallinger og hyttefolk har interesse for håndlaget sjokolade.

-MAT so klart vil satse mer på sjokolade i tida fremover. Vi har et tilbud som ikke finnes andre steder i Hallingdal, sier Vilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forretningen har gått til innkjøp av mer utstyr, og øker stadig utvalget av håndlaget sjokolade.

- Sjokoladen og konfekten vi lager er et håndverk. Derfor koster den litt mer enn sjokolade i butikken. Vi lager egne sjokolader på bestilling til våre kunder, for eksempel til bryllup eller jubileum. Da kan du få spesialtilpasset konfekt med egen emballasje, forteller Vilde.

Sjokoladekurs

Vilde har planer om å starte opp med sjokoladekurs. Frem til nå har koronaen satt en stopper for planene, men hun håper å komme i gang i løpet av året.

- Nordmenn er mer nysgjerrig på sjokolade nå, og har lyst til selv å eksperimentere med smaker, sier Vilde.

Hos MAT so klart kan du kjøpe alle råvarene du trenger for selv å lage konfekt.

- På pakningen til de fleste sjokolader av høy kvalitet står det hvilken temperatur sjokoladen skal ha når du smelter den. Så er det bare å prøve og feile med smakstilsetninger. Jeg har jobbet så mange år som konditor, og har en viss formening om hva som kan passe sammen. Som i andre yrker handler det om interesse for faget og erfaring, sier Vilde

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det hun liker så godt med sjokolade er at den er lett å forme, og at den beholder formen etter at den har stivnet. Skal du produsere egen sjokolade, så har Vilde noen tips til deg.

Temperert sjokolade sprøytes i former, og blir til nydelige konfektkuler. Foto: Espen Forsberg

- Inspirasjon og oppskrifter finnes det mye av på nettet og i sosiale medier. Det viktigste er å bruke en sjokolade av god kvalitet, og å ha kontroll på temperaturen. Temperaturen er viktig for å unngå blant annet hvite prikker i sjokoladen. En sjokolade av god kvalitet gir et fint utseende, slipper formen lett og knekker riktig, sier Vilde

Vilde avslutter med en oppfordring.

-Tenk deg godt om når du spiser en konfekt. Konfekt er en smaksopplevelse, og har ikke til hensikt å dempe et søtsug. Konfekten er rik på smak, og det er nok med et par biter. En tradisjonell melkesjokolade kan man normalt spise mer av, sier Vilde.

Harald Reitan

Vilde Nistad Strandos (29) elsker sjokolade. Hos Mat so klart i Persgata på Gol produserer hun konfekt til alle anledninger. Foto: Espen Forsberg
Vilde Nistad Strandos (29)

•Konditorlinje ved ZBC Ringsted i Danmark.

•Utdannet konditor med norsk og dansk svennebrev.

•Læretid og konditor hos Naustdal Dampbakeri i Førde.

•Konditor med ansvar for dessert og søtsaker hos restauranten Vaaghals i Oslo.

•Flyttet tilbake til Hallingdal i sommeren 2020.

•Deltaker NM for unge konditorer i 2014 i konditorfaget. 1. plass.

•Deltaker Nordisk mesterskap i 2017. Vant beste kake (sjokoladekake) og beste dessert.

•Deltaker VM for unge konditorer i 2018. 5. plass.

•Deltaker nordisk mesterskap 2019.

•Har en forkjærlighet for sjokolade.

•Jobber hos Mat so klart på Gol.

Er nå utøver på Det Norsk Kokkelandslaget Community Catering som konditor/pastry chef.