Anne Blyverket hos Bohus forteller at det finnes en rekke impregneringsprodukter og trekk som beskytter utemøblene dine.

Ta vare på utemøblene

Mye av sjarmen med å ha hytte er å sitte ute og kose seg i solveggen. Mange bruker mye penger på flotte utemøbler som står i stil til hytta. Varehussjef på Bohus Møbelhuset på Gol Anne Blyverket gir deg sine beste råd om hvordan du tar vare på utemøblene dine.

-Vi selger mye møbler av Log-serien fra Espegard. Dette er solide og robuste møbler som tåler vær og vind, og kan stå ute hele året. Møblene har en levetid på over 20 år, sier Blyverket.

Log-møblene er laget av sedertre, som i utgangspunktet er vedlikeholdsfritt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-Selv om disse møblene er vedlikeholdsfrie, så kan det være lurt å gi møblene litt oppmerksomhet. Jeg anbefaler å spyle møblene med hageslangen vår og høst, sier varehussjefen.

Hun fraråder på det sterkeste å bruke høytrykksspyler på møblene.

-Bruk av høytrykksspyler kan føre til at treet fliser seg, og busten reiser seg. Det er ikke bra for møblene, fortsetter Blyverket.

Espegard har en universalolje som du kan buke både på bålpanna og på tremøbler.

Ikke maling

Sedertre skal ikke males. Vær og vind gir møblene en fin grå patina. Dersom du ønsker en annen farge, så anbefaler Blyverket ulike oljer.

Treet skal puste. Det vil vri seg og sprekke litt, men det er naturlig. For å tilføre farge kan du bruke Owatrol textrol treolje. Espegard har også en olje som du kan bruke både på stålet i bålpanna og møblene, forteller Blyverket.

Hun føyer til at de kan være lurt å dekke til møblene med et trekk når du ikke bruker de, men det er såpass rustikt og tøft så det skal tåle det meste. Kan du lagre under tak så er det selvfølgelig det beste.

Riktig såpe og impregnering forlenger levetiden på tekstilene til utemøblene.

Rotting

En annen favoritt for hyttefolket i Hallingdal er rottingmøbler.

Det vi kaller rotting i dag er kunstrotting av plast. Dette er møbler som egentlig er vedlikeholdsfrie, men det anbefales å lagre dem under tak. Når du skal pakke dem bort, så må du Ikke stable møblene oppå hverandre. Når det blir kaldt, kan rottingen knekke dersom du stabler i høyden. Ta putene inn, eller ha de i en putekasse, er rådet fra Blyverket

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På samme måte som med tremøbler, skal rottingen vaskes med en hageslange.

Våre tekstiler til rottingmøblene har glidelås på puten. Ta av trekket og skyll dem i badekaret eller i en balje. La trekket drypptørke. Det kan også være lurt på trekket før det blir tørt, slik at du får strekt det godt. Ikke bruk vaskemaskin til å vake trekkene, sier Blyverket

Det finnes egne såper og impregneringer til putetrekkene. Denne type produkter forlenger levetiden, og gjør at trekkene beholder fargen lengre.

Vask møblene og trekkene når du tar de ut til påske. Så er det lurt å spyle både møbler og trekk etter pollensesongen i mai, avslutter Blyverket, som har et siste råd.

Gå over alle skruer, og skru etter slik møblene er godt skrudd til. Det forlenger levetiden.

Med enkle grep kan du forlenge levetiden på utemøblene dine, sier varehussjef på Bohus Gol Anne Blyverket.