20 år med lys, stemning og trivsel til hus og hytter
Lys er ikke bare lys, må du tro. Lise Løvdokken Moen brenner for å hjelpe folk å finne den perfekte lyskilden. For det har alt å si for stemning og trivsel i rommet. – Jeg er nok litt nerd med lys, innrømmer hun.
Lampebutikken på Sundre i Ål er den eneste i sitt slag mellom Voss og Hønefoss. I 2018 ble butikken også kåret til årets Mesterlys-butikk blant 21 butikker i hele landet. I år runder spesialforretningen 20 år i samme lokale. Og fremdeles er det hit mange drar for å finne det største utvalget av belysning og lyskilder i Hallingdal.
Selv om de største konkurrentene finnes på nett, får ikke kundene råd med på kjøpet, slik som her.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Høstens trender
Inne i Lampebutikken står høstsesongen for tur. Uansett er det sesong for Lise. I tillegg til å være daglig leder og lysrådgiver i butikken, sitter hun i produktrådet, og har ansvar for sosiale medier i Mesterlys-kjeden. Det betyr at hun også jobber med produktkatalogen, som skal komme i høst, deltar på messer, samt bestiller varer og nyheter til neste sesong.
Da gjelder det å følge med. Nå skal det være koselige lamper og mer farger. Det er færre nyheter med bare glass.
-Det kommer mye grønt og blått. Det grå er ikke helt borte, men er nå mer i bakgrunnen. Det er heller ikke så stor forskjell på hus og hytte i dag, men folk vil ha det lunere og koseligere på hytta, og på en annen måte enn hjemme. Mange vil ha det enkelt på hytta, forklarer Lise.
Hun scroller på skjermen. for å vise variasjonen av lamper som nå er på vei ut i markedet. For jobben hennes er å finne ut hva folk trenger. liker og er ute etter.
-Å vise hele butikken til kundene er håpløst. Jeg følger gjerne blikket og hodet for å se hvor det stopper når de kommer inn i butikken. Men det kan og skje at blikket stopper på det kunden absolutt ikke liker. Det er ofte enten eller.
Gjenåpnet
Historien om butikken starta alt i 1981 – da Atle og Tordis Fosse starta den. Etter mange år med suksess, valgte de våren 2003 å stenge dørene til butikken, som da lå på Ålingen kjøpesenter. Men etter noen måneder, begynte Atle å tenke på alle de skuffa kundene, som ikke lenger kunne kjøpe lys og julestjerner. Dermed ble butikken åpnet igjen i nye lokaler, med nytt navn og Lise som fast inventar. Atle og Tordis Fosse er fortsatt med som eiere av butikken, sammen med Lise.
-Jeg har alltid likt interiør, salg og å hjelpe folk. Jeg hadde akkurat flytta hjem fra Voss, og hørte at de trengte folk i den nye butikken.
Hun legger ikke skjul på at læringskurven var bratt, men Lise fikk en god skole fra Atle og Tordis. For her handler det ikke bare om å stå i kassa, kundene skal også lære noe om hvorfor man bør gå for akkurat den lyspæra og ikke den andre.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
-Jeg lærte tidlig det å samtidig lære opp kundene, ikke bare drive med salg. Er jeg usikker, er det bedre å kontakte leverandør i stedet for å gi kunden feilinformasjon. Jeg har fått god hjelp fra leverandører og lært de å kjenne også. Det er nok årsaken til at jeg sitter i produktrådet i Mesterlys nå, og man må nok være litt nerdete, smiler hun.
Enkle råd
-Skal du ha lys ned på spisebordet, eller utsyn fra rommet? Om du vil ha utsikt ut, utelukkes lampene som tar stor plass. Det handler om å snevre inn alternativene til vi finner det du trenger. Og det er kanskje ikke lampa du trodde skulle være den fineste i utgangspunktet. Ofte er det lyssettingen av spisebordet, som bestemmer resten av interiøret. For estetisk skal det jo passe.
-Det er så moro når folk blir oppmerksomme på hvor mye en lampe kan gjøre for rommet, huset eller hytta. Og at det er med å bestemme resten av interiøret. Min oppgave er jo å finne riktig lampe, som fanger rommet og gir liv til rommet.
Arvegods og u-lys
Hun synes det også er stas når folk kommer med gamle lamper, som kanskje trenger en ny skjerm, holder, bryter eller ledning for å få ett liv etter døden. For også det får du fiksa her.
-Det er så kjekt å kunne fikse det folk tar vare på og kanskje til og med har arva av gamle ting. Det er som regel håp, sier hun.
I lampebutikken får du også det du trenger til belysning ute.
-Det er mye snakk om at lysforurensing er skadelig for dyr og fugler. Finnes det «snillere» lys man kan bruke?
-U-lys er som ulyd. Det er slitsomt med sterkt, og man skal jo ikke forstyrre naboene med lyd eller lys. Dessverre finnes det ingen snille pærer, men du kan velge en lampe som sender lysstrålen ned og ikke rett opp. Det er jo det man trenger. Og til sterkere pære du bruker, jo skarpere kanter får lyskjegla, som lampa kaster ut. Det er også verd å tenke på. I tillegg, ikke la lyset stå på hele tida. En timer eller en lyskilde som går på når det er mørkt, er en bedre løsning, forklarer hun.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Ekte lys-nerd
Har folk tid, kan Lise lett prate om Kelvin, altså fargetemperatur, i en time. For er lystemperaturen feil, kan det ødelegge rom. Da har ikke mengden lys så mye å si. I bilen med samboeren, kan hun gjerne dra i gang en gjettekonkurranse om hvor mange Kelvin det er i installasjoner rundt om.
-Nesten ingen vet forskjell på Kelvin, Lumen (lysmengde) og Watt (strømforbruk). Mange tror de må ha en varm lyspære for å få det koselig og lunt. Men har du panel i rommet, er det lurt å ta en kaldere og hvitere pære, for at ikke panelet skal bli rosa eller oransje. Det samme skjer om du bruker en for varm pære bak en hvit skjerm – skjermen blir oransje.
På samme tid oppleves lys ulikt. Både for mye eller for lite kan påvirke synet.
-Når man kommer midt i livet, merker man fort at man trenger mer lys når man leser, jobber ved kjøkkenbenken og lignende. En i 20 åra og en som har tippa 50 opplever lys helt forskjellig. Noen er også lyssensitive, noe som gjør at de ikke liker lampe i taket, men heller flere små lys der det trengs.