Bokdassen troner i byggefeltet i Skurdalen. To av dem som står bak den, er Knut Johnny Nørstedokken og Britt Haugen.

Bokdassen i Skurdalen og andre lesekroker

-Det er ikke lenge imellom at det svinger en bil oppom fra fylkesveg 40, og stopper ved bibliotekbygget her i byggefeltet i Skurdalen, sier Britt Haugen. Hun er leder i Skurdalen bu- og byggelaug. -Bibliotekbygget? -Ja, eller dassen, da!

Den første ideen var å sette opp et bokskap ved fylkesvegen, som en idé henta fra bevegelsen med de ubetjente bibliotekene i andre land. Dette syntes skurdølingen Knut Johnny Nørstedokken var en dårlig utnyttelse av den gode tanken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-Jeg hadde en pent brukt utedass stående på saga der jeg jobber. Bøkene måtte jo stå tørt, og jeg kunne frakte dassen til et egna sted i Skurdalen. Her i byggefeltet ønska Mari Fjørtoft Bjørnstad sammen med Britt Haugen velkommen.

-Det er flott det finnes slike do-norer i bygda, smiler Britt.

Annette Medhus gjenbruker et kafé-kjøleskap til bibliotek.

Hol

Ved Øvre Holsvegen i Hol, står et forhenværende kjøleskap av typen som en finner på kafeer, med drikkevarer inni. Glassdøra gir godt innsyn til ryggene med boktitler. Fint hvis en kan vente i det lengste med å åpne døra, dersom det er snøføyke.

Trivelige hilsener i gjesteboka ved Øvre Holsvegen.

-Men sola er sterk her i dalsida, så bøker det er mindre sirkulasjon på, kan få blakke rygger etter hvert, sier bokrøkter Annette Medhus. Hun forteller at hun har et boklager i låven i barndomsheimen, der biblioteket står ved oppkjørselen fra veien. Det gjør at hun tilpasser innholdet litt i forhold til årstida.

Identifiseringsskilt for bevegelsen Little Free Library.Foto: Harald Reitan

-Ekstra pent brukte bøker, kan bli fine, gratis julegaver, og før jul leter jeg også litt etter bøker med julete innhold. Før påske øker jeg andelen krimbøker, og før 1. mai tilbød jeg biografier av Gro Harlem Brundtland og Odvar Nordli. Ei egen hylle med barnebøker, ser ut til å være godt besøkt, sier hun.

Instagram: littlefreelibrary_medhus

Under diplomet for "Årets Joker-butikk 2019" har det dukka opp ei bokhylle som blir flittig brukt. Oddrun Ekrene er stolt av det nye tilbudet til kundene.Foto: Harald Reitan

Joker’n på Torpo

Diplomet på veggen er høythengende. «Årets butikk» i Joker-kjeden ble denne i 2019. Men under diplomet kom det nå i vår ei hylle med et gratistilbud til kundene. Lavthengende frukt, kanskje?

-Jeg hadde gått med tanken om ei sjøldreven boksamling ei stund. Men da jeg fikk forslaget også fra en av kundene mine, satte jeg fart i saken. Ordet om at vi hadde slike planer, ble satt ut. Jungeltelegrafen gikk. Hylla fyltes opp med en gang, forteller butikksjefen, Oddrun Ekrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-Er du glad i å lese sjøl?

-Nei, det kan jeg ikke skryte på meg, men jeg syntes ideen om å stimulere til lesing var god. Sjøl liker jeg best biografier, men her er det da litt for enhver smak. Det er vel overvekt av romaner, men de får stå i fred for meg, smiler Oddrun, som likevel varmt anbefaler dem til kundene.

-Romaner er ikke min favoritt, men det er det de fleste vil ha, sier Oddrun.