Festmiddag tilberedt på to primuser

- Du finner ikke et bedre festlokale enn her ved foten av Hallingskarvet. Hvorfor ikke heller samle venner og familie utendørs i naturen enn i et leid lokale. Fjellet er gratis og byr på en rikdom du ikke finner noen andre steder, sier 70-årsjubilanten Øystein Økland.

Like etter at uværet «Hans» hadde avsluttet sine regntunge herjinger i august, ble Tysnesingen med hytte i Såballie midt mellom Geilo og Ustaoset, feiret med en 7-retters festmiddag tilberedt på to primuser.

Kokk og initiativtaker Olaug Vetti Kvam benyttet to primuser til å tilberede et syvretters måltid i fjellet.

- Hver rett symboliserer noe særegent og typisk for hvert tiår fra 1953 til 2023, forteller initiativtaker og kokk, Olaug Vetti Kvam. – Fjellet er så mektig og inspirerende. Noen blir inspirert til å male, andre til å skrive dikt. Og jeg til å koke under åpen himmel akkompagnert av en sildrende bekk noen steinkast fra Prestholtseter, beitende sauer og godprat mellom gjestene, forteller Olaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Både Olaug og Øystein ønsker at denne historien skal inspirere andre til å tenke litt nytt og nyskapende når noe skal feires. Naturen, enten det er i skogen, ved sjøen eller i fjellet, er til for alle. Den er jo en gave i seg selv. Den ligger der ferdig pyntet. Klar til å ta imot gjestene pyntet i fjellsko og turklær. Ingen sminke, men gjerne solkrem og ryggsekker fylt med ingrediensene til måltidet som skal tilberedes. Naturen lånes, og forlates like urørt som før jubileumsfesten startet.

Festlyden i lyngen.

- Vi nordmenn er jo kjent for å være aktive brukere av naturen. Men det er unntaksvis, om enn aldri, at vi feirer bursdager og runde dager under åpen himmel. Som oftest samles vi under tak. Vi håper med dette at flere vil følge vårt eksempel, sier jubilanten, som også er overbevist om at en markering på denne måten styrker samholdet.

– Vi åpner oss kanskje mer på tur i fjellet. Blir rausere med hverandre, tror Øystein, som avslutningsvis siterer et vers fra diktet Skal hilse fra fjellet av Jon Østeng Hov:

Skal hilse fra fjellet

jeg kommer med bud;

det lyste så herlig der inne.

På floene vogga myrduna brud,

mens viddene lekte så linne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

.

God stemning.

En av de syv rettene tilberedes.

Et must med multekrem til dessert.

Et must med multekrem til dessert.
En av de syv rettene tilberedes.