Dampet nykål: Dampet nykål - det enkle er ofte det beste. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Forskjellen på spisskål og nykål

Det er mange gode grunner for å “kåle” det til. Kål er noe av det sunneste du kan spise. Men er det noen forskjell om du velger spisskål eller nykål i sommer?

Forskjellig form og farge

Spisskål har en karakteristisk form som skyldes at bladene ikke bøyer seg så lett innover vekstpunktet, forklarer Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

- Konsistensen på både spisskål og nykål er ganske lik, de har begge løst knyttede, saftige blader. Smaken er mild og fin. Det finnes også rød spisskål, men jeg har enda til gode å se rød nykål.

Hvilken kål gir mest næring?

Næringsinnholdet i både nykål og spisskål er ganske likt som i vanlig hodekål. Felles for alle kålsortene er at de er svært gode kilder til fiber og vitamin C. Stadig mer forskning viser at en god tarmflora er viktig for et godt immunsystem og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle, forklarer hun og fortsetter;

- Det er nok heller ikke så mange som tenker på kål som en kilde til Vitamin C. Faktisk er det mer vitamin C i hodekål enn appelsin. Vitamin C bidrar til å styrke immunforsvaret og øker opptaket av vegetabilsk jern.

Bærekraftig kål

Kål dyrkes over hele landet og tåler vårt klima godt. Det er mange gode grunner til å spise norsk kål. Både det å dyrke, og det å spise kål, har lav innvirkning på miljøet forklarer Bogstrand Sagen.

- Frilandsgrønnsaker som kål krever lite ressurser og er en effektiv grønnsak å produsere. Det er med andre ord mange grunner til å spise mer kål, både hodekål, nykål, spisskål og alle andre spennende norske kålvarianter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oppskrifter med nykål og spisskål

Du kan bruke nykål og spisskål til de samme rettene. Velg norsk nykål og spisskål når det er tilgjengelig i butikken.

Iselin Bogstrand Sagen

Innholdsrådgiver ernæring og pressekontakt, Opplysningskontoret for frukt og grønt.