Frost: Ved streng kulde er vannrør i boliger spesielt utsatt for frost. I sprengkulde får forsikringsselskapene inn mange frost- og vannskader.

Frostfeller i hjemmet skaper vannkaos

Streng kulde venter mange deler av Norge de nærmeste dagene. Forsikringsselskapet If advarer: For lite varme på i rom med vannrør er en vannskade som venter på å skje.

Ved streng kulde er vannrør i boliger spesielt utsatt for frost. I sprengkulde får forsikringsselskapene inn mange frost- og vannskader. (Foto: If)

Sørg for at temperaturen holder 10-12 varmegrader i rom med røropplegg, anbefaler If. Det kan også være lurt å lukke opp skapdørene hvis rør går inni skap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Pass også på å stenge og tette luker og kjellervinduer det trekker kaldt fra, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Tusenvis av frostskader

I fjor fikk forsikringsselskapene meldt inn 870 vannkader som skyldtes frost i boliger og hytter bare i januar. Det går frem av skadetall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

Vinteren 2010/2011 var det uvanlig streng kulde. Da ble det til sammenligning rapportert inn 2455 vannskader knyttet til frost i januar, noe som er rekordmange.

– Antallet frostskader – som fører til rørbrudd og vannskader – varierer veldig med hvor kaldt det er rundt om i Norge. Men med kuldegrader ute risikerer du ødelagte vannrør og koblinger om du ikke tar forholdsregler, sier Clementz.

Bruker flamme inni veggen

Hvis rørene fryser, bør du ta kontakt med en autorisert rørlegger for å få råd om hva du bør gjøre. Rørleggere kan tine opp igjen rør på en sakte og kontrollert måte. Skjer opptiningen for raskt, kan rør eller koblinger bli ødelagt.

– Vi har faktisk hatt branner hvor folk har brukt gassbrennere og åpen flamme inni veggen for å tine vannrør. Å si at dette ikke anbefales, er en underdrivelse, sier Clementz i If.

Slår av varmen helt

– De to vanligste feilene er at folk glemmer å stenge av vannet hvis de drar bort og ikke setter på nok varme i rom hvor det er vannrør. Vanninstallasjoner mot yttervegger er særlig utsatt. De blir ofte bygd inn for å skjule rørene, og så glemmer du at de er der. En del slår av oppvarmingen helt når de reiser bort, og da skal det ikke så mye fantasi til for å tenke seg hva som skjer, sier han.

Du reduserer risikoen for vannskader betydelig hvis du stenger hovedstoppekranen når du reiser bort og har tilstrekkelig varme på i alle rom med røropplegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Pass på at eventuelle ovner som er lite brukt er i godt stand og ikke utgjør brannfare. Kontakt elektriker eller kjøp ny ovn hvis du er i tvil, sier kommunikasjonssjefen i If.