Et supert mellommåltid.

Frykten for frukt er avblåst

Det har lenge vært en slags frykt for mange å spise frukt. Det ser imidlertid ut som at frykten for karbohydrater har avtatt og de mange fordelene ved å spise frukt har kommet frem i lyset igjen.

I en undersøkelse om matvaner og forbruk fra Norstat gjort på bestilling av Opplysningskontoret fra frukt og grønt (OFG) er det grønnsakene som kommer øverst på listen over hva vi ønsker å spise mer av (79 %), etterfulgt av frukt og bær (1). Ønsket om å ville spise mer frukt og bær har hatt en signifikant økning fra 2017 til 2023 (fra 50 % til 70 %).

Iselin Sagen er ernæringsrådgiver hos OFG og sier at dette er svært godt nytt for folkehelsa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Frukten ser ut til å være «friskmeldt», det var på høy tid. Tendensen startet rundt lavkarbotider, men nå ser det altså ut til at flere vil spise frukt.

Sagen sier det er svært gode grunner til å spise frukt. Både frukt og bær er gode kilder til fiber og vann, kombinasjonen bidrar både til å fylle magen godt, noe som gir en god metthetsfølelse og er gunstig for fordøyelsen.

– Noen typer frukt er gode kilder til vitamin C, andre til betakaroten, vitamin E og folat, og mange er en super kaliumkilde. Frukt inneholder også plantestoffer, mange i form av antioksidanter. Et høyt inntak av fiberrike matvarer som frukt, grønnsaker, bær og fullkorn er assosiert med lavere risiko for tykktarmskreft. Frukt gir også karbohydrater, og er en ypperlig energikilde, kroppen trenger karbohydrater, og frukt passer perfekt som et lite energipåfyll, sier ernæringsrådgiveren som påpeker at personer som trenger å ta hensyn til blodsukkeret av medisinske årsaker må følge anbefalinger fra sin lege.

Mellommåltid

– Frukt passer utrolig godt som mellommåltid, det krever ingen tilberedning og kan puttes rett i vesken, og er det en frukt jeg ville spist litt ekstra av nå, er det norske epler. Takket være teknologi som gjør at lagringsmuligheter på epler har blitt enda lenger, kan vi fortsatt nyte norske friske og søte epler, selv om kalenderen viser januar, sier ernæringsrådgiveren og avslutter;

–Et eple er lett å ta med seg, stiller søtsuget og gir nyttige næringsstoffer og kostfiber som gir en god metthetsfølelse i en travel hverdag. Mye av de gode stoffene i eplet sitter rett under skallet, så det aller beste er å spise eplet akkurat som det er. Et perfekt mellommåltid på vei hjem fra jobben, før trening eller i løpet av skoledagen.

1.Forbrukerundersøkelse om frukt og grøntforbruk utført av Norstat nov-des 2023, på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Iselin Bogstrand Sagen, innholdsrådgiver ernæring ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.