I dag har vi appelsiner hele året. Hva er det med påsken?

Hva er det med appelsiner i påsken?

Før i tiden kom det kun appelsiner i vinterhalvåret, og de var ekstra søte rundt påsketider. Nå er vi så heldig at vi har appelsiner hele året, men vi holder likevel på den gode tradisjonen.

Appelsin til overs

Visste du at etter bananer og epler, er appelsiner den frukten vi spiser mest av i Norge. I påsken spiser hver og en av oss i snitt over 1 kilo appelsiner. Så mange appelsiner gir masse skall til overs. Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt har gode tips til hva man kan bruke appelsinskallene til.

– Appelsinskall er en perfekt form for små sjokoladekaker. De egner seg både om du har hjemmepåske eller om du er på hytta. De kan både stekes i ovnen, men også på bålpanna ved hytta, eller på bålet om du tar påskekosen i skogen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Halve appelsinskall kan også brukes til å fylles med frukt og bær- nesten som et lite mini-fruktpåskeegg sier Gulbrandsen.

Den allsidige appelsinen

Mange har med seg appelsin i sekken på tur i påsken, og den er enkel å dra frem som en sunn og frisk snack. Den holder også godt i sekken og tåler en støyt. Men appelsinen kan brukes til langt mer enn at den skrelles og spises på skitur i påsken. Gulbrandsen tipser om å bruke appelsinen som dressing på friske salater, i gule påskesmoothier, og i sauser for å tilsette syre.

– Press appelsiner til juice til en ekstra god påskefrokost, eller å ha i bakst og kaker for en god balanse mellom sødme og syrlighet sier hun.

Smarte byttetriks i påsken

Vi spiser alle en del søtt i påsken. Påskemarsipan og kvikklunsj fyller mange påskeegg rundt om i landet. Men hva med å gjøre sjokoladen litt sunnere ved å spise den i kombinasjon med appelsin? Sjokolade og appelsin er gode smaker sammen. Prøv for eksempel å skjære opp appelsiner i båter og dypp den i smeltet sjokolade. Litt sunnere og veldig godt!

Gulbrandsen råder også om å tilby appelsin på tur før sjokoladen kommer opp av sekken.

– Appelsinen gir oss energi, inneholder masse gode næringsstoffer, og er full av god og forfriskende væske som kan bidra til å slukke tørsten på skitur.

Toril Gulbrandsen, Innholdsrådgiver og matfaglig rådgiver

Flere tips om gode påskeoppskrifter både til middag, frokost og kos:

https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsintoast/

https://www.frukt.no/oppskrifter/frokostsmoothie-med-appelsin-banan-og-gulrot/

https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsinfileter-med-revet-mork-sjokolade-og-notter/

https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsincurd/

https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsinsalat-i-paskedrakt/

https://www.frukt.no/oppskrifter/frisk-fruktsalat-til-paske/

https://www.frukt.no/oppskrifter/sjokoladekake-i-appelsiner/

https://www.frukt.no/oppskrifter/paskepavlova/