Halvor Bakke vokste opp med en hytte uten strøm og vann på 80-tallet. Nå har han oppgradert.

Hyttehalling ved en tilfeldighet

Halvor Bakkes hyttedrøm på Turufjell ble til virkelighet ved en tilfeldighet. -Vennene våre, Farmenvinnerne Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud, ringte oss, og sa at tomten ved siden av de var ledig. De la til at de allerede hadde reservert den til oss, forteller Bakke.

Halvor kastet seg på telefonen til sin venn Stian Jakobsen med spørsmålet: – Skal vi ikke bare bygge oss hytte på Turufjell?

Stian var med på planene, og i 2021 sto hytta klar for bruk. Hytta har Halvor Bakke designet selv, i samarbeid med BoligPartner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hytta til Halvor Bakke sto ferdig i 2021.

Tilfeldig flåværing

Bakke har alltid hatt lyst på en fjellhytte, men ikke aktivt lett etter tomt for å realisere hyttedrømmen. Da var det et lykketreff at vennene Tonje og Lene tok valget for han. Han har aldri angret på at Turufjell, og Flå ble stedet der han skulle bygge seg fjellhytte.

-Turufjell er et spennende område med god vekst og store muligheter. For meg har det vært fint å være med fra starten, og ta del i den store utviklingen som er i området. Det er også viktig å vise frem hytta mi, og bruke den som en visningshytte. Hyttemodellen synes jeg har blitt enda bedre enn på tegningene, sier Bakke.

-Hva er det beste med hyttelivet for deg?

-Det er å koble av og gjøre noe annet enn hjemme. Selv har jeg en nybygd hytte, så jeg skal ikke gjøre noe annet enn slappe av og kose meg. Hjemme er det alltid noe å gjøre, det skal det ikke være på hytta, forteller Bakke entusiastisk, før han fortsetter:

Livet utendørs, både den aktive og den avslappende, delen er viktig for Halvor Bakke.

-Jeg elsker å kunne være ute hele dagen, og vil bruke naturen hele året. Hyttelivet er å gå på ski på fjellet, for så å nyte det store uteområdet rundt hytta med utepeisen som samlingspunkt. Vi sitter ute foran peisen og koser oss året rundt, helt uavhengig av været. Jeg tror vi alle har et iboende behov for å være ute.

Interesse for hytteliv

Halvor Bakke sitt forhold til hytteliv startet tidlig. Familien brukte mye tid på hytta på Skirva, i nærheten av Veggli.

-Jeg vokste opp med en hytte på 80-tallet uten strøm og vann. Men, det var noe helt eget å komme på hytta, selv om det var minus 15 grader inne når vi kom fram, sier Bakke.

Bakke er kjent for sin interesse for møbler og design, men på hytta gjelder det andre regler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-På hytta skal det være enkelt. Det trenger ikke være siste skrik av verken klær eller interiør. Men det er viktig å ta hensyn til hvor hytta ligger. Bruk de lune jordfargene fra høsten på fjellet, og gjerne mye sort. Det trenger ikke være nytt, men skal være dempet, nedpå og gjennomtenkt, sier Bakke.

Det er lunt og trivelig i hytta som Halvor Bakke selv har vært med på å utvikle.

Vi er nå inne på et tema som han brenner for.

-Hvite dører og kjøkken passer ikke på fjellet, synes jeg. Vær bevisst på fargene og materialene du bruker. Tenk over hvordan du vil ha det hos deg, og hvordan er naturen er der du har hytte. Ikke gjør som alle andre. Jeg har droppet panel på soverommene og i stedet tapetsert der. I gangen har jeg mikrosement på veggen, mens stue og kjøkken har klassisk beiset panel på vegg og malte tak i dempet sort, sier han

Hytta er viktig

Hytta er viktig for nordmenn. Halvor Bakke er ikke noe unntak. Hyttelivet er så viktig for han at det har blitt et levebrød.

-Norge er en hyttenasjon. 75 % av oss eier hytte, eller har tilgang til en hytte via venner og familie. Vi liker å komme til noe som er vårt, men som ikke er hjemme. Vårt eget avslappende sted hvor vi finner roen. Spesielt under korona fikk vi øynene opp for verdien av å ha egen hytte i Norge, sier Bakke.

Hytta Vår møter Bakke midt i opptakene av en ny sesong av Eventyrlig oppussing.

Hva er årets hyttetrender?

-Jeg liker ikke å snakke om trender. Det viktigste er hvordan du liker å ha det selv. Det er ikke om å gjøre å ha 12 sengeplasser, for da må resten stå i størrelse. På hytta skal ikke være trangt, men romslig og hyggelig. Antall sengeplasser må stemme med plassen i resten av hytta. Og det skal være gode senger. Alle skal sove godt på hytta, ikke på billige skumplastmadrasser. Selv har jeg brukt mye penger og kvadratmeter på gode soverom, sier Bakke.

På kort tid har Bakke rukket å bli glad i Flå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-Når jeg kommer til rundkjøringa med bjørnen i Flå sentrum, får jeg en god følelse. Jeg må alltid innom på senteret for å handle, og si hei til de som jobber der. Det er noe godt og koselig over Flå, sier Bakke

Fjell og sjø

Bakke bruker hytta på Flå mye mer enn han hadde forventet, og så å si gjennom hele året. Midt på sommeren holder han seg hjemme i Stavern for å nyte livet ved sjøen. Resten av året er han en flittig bruker av de mange tilbudene som Turufjell har å by på.

-Områdene rundt Turufjell har utrolig gode turmuligheter både sommer og vinter. Det er mange flotte løyper som er gruset opp, og godt egnet for barnevogn. Så har vi en nydelig kafé, som vi har blitt veldig glade i. Hit pleier jeg alltid å gå når jeg er på hytta for å ta en matbit, eller en drink. Det som er spennende, er at det er så mange planer, og at det hele tiden kommer mye nytt, sier Bakke.

Halvor Bakke har fått med seg at stisykling er den store farsotten i Hallingdal.

-Sykkelen står i boden hjemme, så jeg har ikke prøvd meg på stisykling ennå, sier han med et smil.

Til tross for at han og Stian kun har hatt hytta i et års tid, så har de allerede rukket å innføre hyttetradisjoner.

-Vår hyttetradisjon er å sitte ute foran prisen med god lokal spekemat, oster og mine egne hverdagsbobler, avslutter den stolte hyttehallingen.

Det viktige er hva du liker selv, ikke hvilke trender som gjelder sier Halvor Bakke.
Hyttefakta

Beliggenhet: Turufjell i Flå.

Byggeår: 2021.

Byggemetode: Reisverk.

Størrelse: 85 kvadratmeter grunnflate og hems på 19 kvadratmeter.

Hyttemodell: Nue fra BoligPartner.

Antall rom: 3 soverom, åpen stue- og kjøkkenløsning og hems.

Artikkelen fortsetter under annonsen.