Hytta Oddvar Ellseth leier i Vassfaret er en fin base for utstrakt friluftsliv.

I Vassfaret på åremål

Hytte ved Strøen i Vassfaret. Det er få hytter i det sagnomsuste dalføret. Oddvar Ellseth fra Gol har vært heldig, og fått leie en av de.

Du finner Oddvar Ellseth og hytta i Vassfaret på instagramkontoene (oddvarellseth) og (dnthyttesamleroellseth). Her vil du også oppdage at Oddvar ikke er en helt vanlig hytteblogger. Det er vel så mye turliv, som hytteliv, på bloggen. Hytta han leier i Vassfaret er da også enkel.

Friluftsliv og natur betyr svært mye for Oddvar Ellseth.

-Jeg vil si svært enkel. Det er to hytter jeg har leid opp gjennom årene. Den jeg har nå er oppgradert med solcellepanel til lading og lys. Den ligger litt høyere i terrenget, slik at telefonen virker. Det er tryggest nå når jeg har passert 60, forteller Oddvar Ellseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han understreker at for han er hytta et redskap for friluftsliv. Det handler om å sove, spise, samle krefter og å finne roen. Til det formålet holder det med ett rom og god fyring.

Det er mange gode grunner til å vanke i Vassfaret.

-Hvorfor Vassfaret?

-Det startet med å lese bøkene til Mikkjel Fønhus. Området jeg holder til i nå, ligger jo like over grensa til Hedalen, så slik sett er det riktig med denne hytta. forteller 63 åringen.

Han har vanket i Vassfaret i 30 år nå. - I 2011 var jeg med på dugnadsarbeidet med Fønhuskoia. Det er en DNT hytte som ligger i sørenden av Strøen, i leia mellom Oslo og Kljåen i Hemsedal. Den Norske Turistforening (DNT) har de siste årene satset på dette området, forteller han.

Ideen med ruta gjennom Vassfaret, er at det skal være mulig å gå i nettet av DNT-hytter fra Oslo sentrum, til Kljåen innerst i Grøndalen i Hemsedal. Derfra går stiene videre inn til Sulebu på Filefjell, eller Bjordalsbu på Hemsedaslfjellet. Det gir Osloområdet umotorisert tilgang til rutenettet i Langfjella

Enkelt og ryddig.

Kontakt

Under arbeidet med Fønhuskoia, fikk han kontakt med noen som kunne leie ut en hytte i området på åremål. Han leide først en, deretter den han bruker nå. Den siste ligger oppe på åskanten mot Strøen. Vannet som markerer starten på Vassfaret.

-Veien er brøytet helt inn nå. Den første tida jeg var her inne, gikk jeg sju kilometer for å komme til hytta vinterstid. Det er da jeg bruker hytta mest.

En av årsakene til at hytta i Vassfaret blir mest brukt om vinteren, er at Oddvar Ellseth praktiserer et utstrakt turliv. Sammen med tvillingbroren Einar, har han til nå besøkt 95 DNT hytter over hele landet. De to avslutter prosjektet med hytte nummer hundre, denne sommeren.

-Deretter ser jeg for meg mer lokalt turliv, inkludert Vassfaret, forsikrer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norge på langs

Tvillingbrødrene, som er oppvokst i Hovet, gjennomførte også Norge på langs fra sør til nord i 2012. – Vi gikk «oppoverbakke» og brukte 120 dager. Av disse ble 103 dager brukt til aktiv gåing.

-Er du en villmarking, en naturverner, eller bare en turgåer?

-Alt sammen. Jeg er opptatt av naturen, og ser at naturen stadig oftere blir den tapende part. For meg er det viktig at det å være i naturen er ren terapi. Det gir en egen ro å være i et uberørt område, som Vassfaret. Med unntak av enkelte perioder, så er det ikke så mye folk her.

Vassfaret er da også litt mer utilgjengelig enn de andre fjellområdene i Hallingdal. Men ikke verre enn at det går, for den som vil. Det er fornuftig tilgang gjennom veier, både fra Nes og Flå.

Oddvar Ellseth i Kviturdhiet. Den siste sikre observasjonen av bjørn som overvintret i Vassfaret er herfra, vinteren 2008-2009. - Det ga litt gåsehud å gå inn der, forteller Oddvar. Hiet er hensiktsmessig plassert under ei maurtue

Det spesielle med Vassfaret, er at det en gang var et bebodd innlandsdalføre med flere bruk. Man kjenner til i alt 12 gårdsbruk fra 1700 til utpå 1900-tallet. Skolestua lå i første etasje av Amundheimen. Fra sikre kilder, er det også kjent at det pågikk fløting av tømmer ut fra Vassfaret fra 1684.

Den siste gården, som ble fraflyttet var Olsonheimen som ble forlatt i 1914. De siste fastboende i Vassfaret var Berte Skrukkefyllhaugen, og sønnen Anton Bjørke, som flyttet til Flå i 1921. I dag er det ingen fast bosetting i området.

-Jeg har helt fra starten vært interessert i de gamle boplassene. Det gir litt perspektiv å tenke på at dette var et helt lite samfunn, som forsvant ganske brått. Det å komme fram til en av boplassene, eller bare fram til ett av vannene, er alltid en høydare. Opplevelsen oppsummerer egentlig hele poenget med å vanke her inne.

De forlatte boplassene er i ulik forfatning.
Vår ved Strøen.
En kjølig steinheller er et funn i sommervarmen.