Fagfolk advarer mot å måke snø opp mot hus- og hyttevegger for bedre isolasjon. Her er det naturen som har gjort jobben. Foto: Privat

Ikke måk snø opp mot fasaden

Vinterstid velger mange å måke snø opp langs grunnmur og fasade i håp om å gjøre gulvene varmere inne. Det kan fungere, men er en litt farlig løsning.

«Få snøen vekk fra huset», anbefaler IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, sammen med malingsprodusentene.

I gamle og trekkfulle hus har det vært vanlig å måke snø opp langsmed fasaden. Der fungerer et snøsjikt som ekstra isolasjon, og kan gjøre gulvene mindre kalde og trekkfulle i den hvite årstiden. Spesielt vanlig har dette vært i hus med krypkjeller og grunnmur av stein.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi anbefaler ikke dette. Få snøen vekk fra huset før den smelter og lager fuktproblemer, sier Kristian Owren, administrerende direktør i IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, som er en interesse- og bransjeorganisasjon for overflatebransjen i Norge.

Teknisk sjef hos malingsprodusenten Tikkurila Beckers, Morten Berg, er enig, og forklarer:

– Det er ikke heldig at det ligger en masse snø utetter husveggen. Det er ikke godt for malingen. Dessuten vil snøfonnene tette luftingen bak kledningen. Det er riktig at snø har en isolerende evne, men mye snø langsmed grunnmuren og husveggen kan føre til kostbare skader, sier han.

Snø stopper trekk

Riktig nok skal en godt vedlikeholdt malt eller beiset husfasade tåle at det renner vann langsmed kledningen. Men det vil alltid være sprekker mellom kledningsbordene der vann kan trenge inn. Hvis kledningen blir fuktig på baksiden, ventileres fukten normalt vekk takket være den luftspalte som finnes mellom kledningen og vindpappen på stenderverket. Denne luftspalten skal være åpen i topp og bunn for å sikre trekk, men er den nederste delen av fasaden dekket av tykk snø, stopper trekket og ventilasjonen fungerer dårlig. Manglende ventilasjon kan i verste fall føre til at kledningen begynner å råtne fra innsiden.

– På nye hus er luftingen bak kledningen normalt god. Men tettes denne får man kondens og fritt vann på baksiden av kledningsbordene. Det kan skape skader i malingsfilmen og råteskader over tid. Spesielt gjerne skjer dette i vær med skiftende temperaturer, sier Per Myhre, teknisk sjef hos malingsleverandøren Nordsjö.

– Jeg ville ikke ha hatt snø mot veggen på huset mitt, sier han.

– Når snøen ute etter hvert begynner å smelte, dannes mye vann som igjen øker fuktbelastningen på veggen. Det er heller ikke bra om den våte snøen fryser når det står vann mot veggen. Da risikerer man frostsprengning og skader i kledningen, sier Myhre.

Skalke lukene?

I hus med kjellere eller krypgrunn er det også viktig å holde luftelukene i grunnmuren frie fra snø. Disse lukene skal sikre at fuktig luft fra innsiden kan ventileres ut, og erstattes med den tørre vinterluften ute.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Har du fukt i kjelleren, er det et godt tips å holde disse såkalte kattelukene åpne om vinteren og stengt om sommeren, sier Owren.

Er dreneringen rundt huset i tillegg mangelfull, vil du kunne risikere at det trenger inn fukt i kjelleren når snøsmeltingen setter i gang og bakken mettes med vann.

– Kommer det så mye snø at du må måke taket, ville jeg anbefale å måke vekk snøen fra husveggen i etterkant også. Det er ikke heldig at det ligger en haug med snø der, avslutter Morten Berg i Tikkurila Beckers.

Chera Westman, informasjonskonsulent ved IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør