Salat blir ikke kjedelig med variasjon, pimp salaten med frukt og bær

Ingen salat som er mer saftig og sprø

I mange år var det stort sett isbergsalat man hadde tilgang til på butikken. Så kom det andre nye salater og bladsalater på markedet. Nå kan det se ut til at mange velger bort isbergsalat fra handlekurven. Har vi rett og slett forsømt den trofaste isbergsalaten?

En fersk undersøkelse viser at 1 av 3 nordmenn unngår å kjøpe isbergsalat. På spørsmål om hvorfor, svarer mange at de syns den er kjedelig (1).

– Jeg tror rett og slett at de ikke har gitt den en sjanse, eller at det skorter litt på tilberedningen, sier matfaglig rådgiver og kokk Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gulbrandsen husker tilbake til den klassiske kombinasjonen mellom isbergsalat, agurk, paprika og mais- og påpeker at mange gjerne ikke er så imponert over denne kombinasjonen.

– Isbergsalaten i seg selv smaker kanskje ikke så mye, men det er vel neppe en salat som er mer anvendelig enn isbergsalaten.

Sommermat

Gulbrandsen forteller at isbergsalat passer veldig godt til sommersesongen som kommer nå. På burgeren gir den en uslåelig krønsj, uten at den faller noe særlig sammen og blir slapp.

– Om sommeren har vi lyst på lett og frisk mat, da er salat laget med isbergsalat ypperlig å bruke. Prøv deg frem med ulike kombinasjoner, og bland gjerne andre typer salat med isbergsalaten. Bruk for eksempel jordbær og tomater som er med på å gi en søt og saftig salat som er deilig i sommervarmen. Tomat og vannmelon gjør seg også godt sammen med isbergsalat og vil være et godt innslag på sommerfesten.

Lett og enkelt

– Å bruke isbergsalat er også en god måte å gjøre måltider mindre kaloririkt, forteller ernæringsrådgiver i OFG Iselin Bogstrand Sagen. Ved å bruke isbergsalat istedenfor tortillas eller burgerbrød vil du kunne løfte måltidet til nye høyder samtidig som du sparer inn på kaloriene. Isbergsalatwraps er perfekt mat i sommer, og gjør wrapsen skikkelig saftig og sprø. Et annet tips er å fylle isbergsalatblader istedenfor å bruke tacoskjell. Det gir en herlig sprø smaksopplevelse!

(1.Landsrepresentativ omnibusundersøkelse gjennomført av Respons analyse våren 2023.)

Iselin Bogstrand Sagen, innholdsrådgiver ernæring