Elin Etterlid Tveito og familien er godt fornøyd med valget av hytte på Primhovda i Ål

Kortreist så det holder

Det blir ikke nødvendigvis mer «til fjells» av at veien er lang. Elin Etterlid Tveito og mannen Tor Olav Tveito tok konsekvensen av dette, og bygde hytte i nærområdet.

Et par mils kjørevei vinterstid, litt kortere når snarveien sommerstid er åpen. Hytta ligger på Primhovda på Øvre-Åls åsen. Familiehuset ligger på baksida av samme ås, ved skisenteret i Votndalen i samme kommune.

-Litt vel nært hjemme?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg så det slik lenge. Jeg er fra Ål, men har tilknytning til Torpoåsen, og tenkte på det som et sted å ha hytte. Tor Olav ville svært gjerne på Primhovda. Vi er grunneiere der, og han ønsket at vi skulle sikre oss ei tomt sjøl. Det ble slik, forteller 38-åringen.

Hun er veldig fornøyd med valget. Det er ikke lange biten, men hytta skiller seg mye fra omgivelse hjemme.

-Hjemme bør vi i tømmerhus med småruta glas. Votndalen er trang og sola blir borte ved sju-halv åtte tida. På hytta har vi stor takhøyde, store vinduer og sol til det er nok, ved 22-23 tida, forteller hun.

Primhovda ligger høyt, og på toppen litt vekk fra hytta er det rundskue til hele verden. Fra hytta ser de fjellene i Hemsedal med Skogshorn som det mest markante.

Familien har valgt hytte i moderne design. De har tømmervegger og småruta hjemme på bruket Slåtta i Votndalen. Slåttabu måte bli noe helt annet.

Elevarbeid

Hytta til familien på fem er et elevarbeid. Da de hadde bestemt seg for å bygge, søkte de Ål vidaregåande skole om skolen kunne bruke prosjektet som elevarbeid i bygningsfag.

-Vi var heldige og vant i lotteriet. Hytta vår fikk tildelt plassen som elevarbeid etter loddtrekning, forteller hun.

Før elevene begynte i august, måtte de ha grunnmur, materialer. tillatelser. planer og ansvarlig byggeleder klar. De vordende håndverkerne brukte et skoleår på bygginga av den 140 kvadratmeter moderne hytta med fem soverom og 13 og en halv sengeplass.

-Vi er svært fornøyd med arbeidet. Mannen min er proffmarked-selger av bygningsartikler, og har bakgrunn som byggmester. Han fulgte godt med på arbeidet, forteller Elin, som er sekretær ved kirkekontoret i Ål.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun legger til at elektriker og rørlegger, ikke var med i avtalen med skolen. – Vi har også tatt flisleggingen selv, utført en del listing og bygd senger, forteller hun.

Slåttabu er romslig. Elin Etterlid Tveito forteller om 140 kvadratmeter i grunnflate og hems i om lag en tredjedel av bygget.

Ski inn bil ut

De to, på 38 og 42, har tre sønner. Bendik på 12, Isak på 15 og Brage på 18. Hytta har blitt et flott samlingssted for familien. Ikke minst nærheten til alpinanlegget i Votndalen, gjør det lett å få med gutta på hytta.

-Det er gode skiløyper i nærområdet her på Primhovda. Vi er imidlertid mest glad i alpint, forteller Elin.

Det er i prinsippet mulig å spenne på seg slalåmskiene på hytta, og skli inn i alpinanlegget. Av praktiske årsaker blir det helst at de bruker bil ned til parkeringsplassen, på toppen av skisenteret. Bakken tilbake til Primhovda er såpass lang at det blir ski inn og bil ut.

-Det er planer om å forlenge skiheisen, slik at det blir komfortabel ski-inn ski-ut også på slalåmski her i hyttefeltet, forteller hun.

Grei utleie

Hytta har hele 13 sengeplasser. Pluss ei barneseng. Familien bruker den svært mye vinterstid, og i samband med påsken. I tillegg leier de ut.

-Vi har lagt den ut på Finn og Airbnb, og opplever at det er god etterspørsel, også om sommeren.

Hytte i same bygd som boligen byr også på en annen fordel. – Det er svært lett å følge opp utleien når vi har så kort vei. Om noe skal ordnes, eller bare sjekkes, så er det fort gjort, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Over taket til naboen er det utsikt mot Skogshorn. Toppen av Primhovda har rundskue.

Insta

Hytta på Primhovda ligger også på Instagram. Profilen heter «slaattabua». Navnet på hytta kommer fra tilknytningen til bruket Slåtta der familien bor.

-Jeg bruker ikke all verdens tid på Instagram-profilen. Det går litt periodevis, men jeg legger gjerne ut noe nytt når jeg er her oppe. Jeg har 599 følgere akkurat nå, og håper det blir noen flere. Det hadde vært stas å passere 600, ler hun.

Mange ønsker seg langt hjemmefra når de skal slappe av litt ekstra. Elin var litt spent på den siden ved å ha hytte så nært hjemmet.

-Akkurat det har gått veldig bra. Hjemme er det jo hele tida noe som skal, bør eller må gjøres. Her oppe klarer jeg fint å slappe av. Kanskje bare gå en tur, eller bare ta det med ro. Det setter jeg pris på, forteller Elin Etterlid Tveito.