Martin Vinje frykta for hyttelivet denne vinteren på grunn av høye strømpriser. Så tok han grep: - Her står vidunderet som har gitt oss hyttelivet tilbake, sier han.

Kortreist varme med pelletsovn på hytta

Han tok grep og fikk bukt med strømpris-angsten: - Det er et eventyr. Vi har fått tilbake hyttelivet vi elsker.

Før jul gjorde hytteeier Martin Vinje seg klar for å fryse ned hytta for vinteren, som følge av strømkrisa. Nå derimot, nyter han varm hytte, synet av levende flammer og lyden av pellets som drysser ned i ovnen.

Pelletsovnen hytteeier Martin Vinje skaffet seg er foreløpig bare tilgjengelig i Sverige. Den er typegodkjent både i Norge og Sverige. – Den gir jevn varme ved hjelp av termostatstyring. For i stedet for å passe på at det tar fyr i en vedovn, trykker man bare på en knapp, forklarer Vinje.

I november fikk Vinje virkelig kjenne strømsjokket på kroppen. Han hadde glemt å skru ned varmen på hytta, og fant ut at den ekstra uka med 22 grader ville koste 6000-7000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dermed bestemte han seg for å stenge for vinteren, og la hytta fryse ned. Vinje innstilte seg på at det ikke ble noe hytteliv på Votndalsåsen i Ål denne gangen.

Pelletsovnen hytteeier Martin Vinje skaffet seg, er foreløpig bare tilgjengelig i Sverige. Den er typegodkjent både i Norge og Sverige. – Den gir jevn varme ved hjelp av termostatstyring. For i stedet for å passe på at det tar fyr i en vedovn, trykker man bare på en knapp, forklarer Vinje.

Frykta for hyttekosen

-Å være hytteeier betyr for meg glede, harmoni og friluftsliv. Det bidrar også til ungenes utvikling. Høyere strømpriser gjør nå at disse gledene er under angrep. Kosen blir borte. Jeg frykter strømprisene vil endre folk sine hyttevaner, sier Vinje som til daglig bor i Hurum.

Vinje har vært hytteeier i 23 år, og vanligvis bruker han hytta hver eneste helg i vintersesongen. Det er familiens samlingspunkt.

Laftehytta er romslig, og har både vann, strøm og internett. Han har også et system der han kan styre temperaturen i alle rom på hytta fra mobilen.

-Når vi laga til denne eiendommen, tok vi for gitt at vi også skulle bruke den.

Utenfor hytta har Martin Vinje rigget til et lite pelletslager, slik at han har vinterforsyning.

Lette etter løsninger

Rikspolitikerne har Vinje mista trua på. Den siste strømstøtteordninga fra regjeringa i februar, ser han som en provokasjon.

-En nabo brukte ikke hytta i desember, men fikk regning på i underkant av 10.000 kroner. Det viser hvor håpløst det er å kunne bruke hyttene i disse tider.

Martin Vinje fyller enkelt på med pellets, ved å åpne topplokket på ovnen. Den rommer nok pellets til å fyre i halvannet døgn, og kan etterfylles også mens det er fyr i ovnen. På veggen bak er det boret et hull til avtrekket.

I mellomtida har han tatt grep. Vinje har i mange år solgt elektronikk og jobba med inneklima og energiøkonomisering. Dermed kontakta han en kjenning i Sverige, Ulf Wikström i KMP Pellets Heating AS. I slutten av januar, hadde Vinje fått løsningen på plass i hytta – rett fra fabrikken med spesialleveranse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I løpet av en time var den moderne pelletsovnen montert og i bruk.

Pipeløs og effektiv

Etter et knappetrykk, holder ovnen jevn temperatur gjennom hele døgnet. Ovnen har en effekt på mellom 2,5 og 5 kW. Tanken rommer nok pellets til halvannet døgns forbruk.

-Før jeg dro opp på vinterferie, var det tre minus inne. Jeg starta å fyre ett døgn i forveien ved hjelp av en app. Vel fremme var innetemperaturen på over 20 grader.

Det spesielle med ovnen, er at avtrekket går rett ut gjennom et hull i veggen. Den trenger ikke kobles til en pipe. Men ovnen trenger en strømkontakt, for vifta krever noen få watt med strøm.

Avtrekket til pelletsovnen krever ingen pipe, men en yttervegg. Den lille «pipe»-boksen på veggen er ikke akkurat sjenerende på den 130 kvadratmeter store laftehytta.

Det var overraskende lett. Ovnen kan plasseres hvor som helst bare den står ved en yttervegg. Gevinsten er enorm. Pelletsfyring koster rundt 70 øre per kilowattime, nesten det samme som fastboende betaler når støtta er trukket ifra. Nå kan vi fyre hytta varm, og vi vet hva oppvarminga vil koste når vi starter, forklarer han.

Ovnen krever lite vedlikehold. Ved problemer kan også fabrikken koble seg på via internett, for å se hva som må til. Det syns Vinje gir en fin trygghet.

Ovnsglasset tørker han av med en fuktig klut. Asken fra forbrent pellets legger seg i skåla, og kan enkelt fjernes med en skje. Gjennom hullet i ytterveggen, suger ovnen inn luft, og slipper ut vanndamp som minner om lett bållukt.

I stua knitrer, eller lettere sagt klinger, det i pellets som drysser ned og tar fyr inne i ovnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-Det er lyden av penger, sier han lurt.

Hytteeier Martin Vinje har bytta ut ved og strøm til oppvarming med pellets. – Det gir forutsigbarhet. Det blir varmt, uten at man trenger lure på hva det koster.

Vinje vet enda ikke helt hvor mye som går på en vinter – men han har sikra seg ett tonn som han har frakta på tilhenger fra Hallingdal Trepellets i Kleivi. Han er dermed sikker på vinterforsyningen.

-I Sverige er det veldig vanlig å bruke pelletsovner. Jeg stusser jo litt over at det ikke finnes lignende forhandlere av pelletsovner her til lands. Pellets er både billig og lett tilgjengelig. Og den største pelletsleverandøren til det norske markedet, er jo fabrikken i Kleivi, forklarer han.

Lett valg

Prisen for ovnen kom på 35.000 kroner pluss montering.

-Det er det verdt?

-Du skal jo ha noen brukstimer før det lønner seg. Men dette er helt klart en investering, som gjør at vi bruker stedet mer. En varmepumpe vil ikke klare jobben om det er svinekaldt. Pelletsovnen bryr seg ikke om det er 30 minus. Selv i full storm fra vest, funka den like fint. For meg er valget lett. Samtidig får du lyset fra flammene om du skal opp om natta, og når du kommer fra skitur. Det er mye av kosen.

At også pelletsfyring, altså forbrenning av avfall fra trevirkeindustrien, gjør oppvarminga miljøvennlig, ser Vinje også som en fordel.

-Peisen, samler bare støv nå?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-Nødvendigheten av peisen er borte. Nå blir den brukt mer som tilleggsvarme. Men det ene utelukker ikke det andre, så jeg sier ja takk begge deler, sier Vinje lurt.

Kosen er tilbake

Nå når Vinje har blitt uavhengig av å bruke strøm til oppvarming, kan han og familien bruke hytta som normalt.

-Vi har fått hyttelivet tilbake. Driftskostnadene nå er ikke høyere enn før elendigheta. Snarere tvert imot, for vi har blitt mer bevisste på forbruk. Vi slår til og med av ledlys i de områdene vi ikke bruker. I tillegg er det jo mye kos i talglys. Nå er nedstenging snudd til glede, og vi kan fortsette med det hyttelivet vi elsker, forteller Vinje.

En termostat på veggen, og en app på telefonen, gir hytteeier Martin Vinje på Votndalsåsen, full kontroll på innetemperaturen i hytta.

Likevel har Vinje lært. Innfallet om å la hytta fryse ned for vinteren, ble kostbart.

-Doen gikk dreven. Men nå har jeg lært hvordan jeg skal ordne med frostvæske og lignende, slik at det blir helt frostfritt der det kreves.

Men uansett, kan hytteeieren på Votndalsåsen gå inn i påska med en varm hytte uten å frykte for strømregninga.

-Det er en god konsekvens av den utfordrende tida vi lever i. Man kommer ikke noe vei med å sutre, man må gjøre noe med det. Nå kan vi leve et normalt hytteliv i tråd med verden slik den er, så får politikerne bare styre på.