Farlig kryssing på Finse Stasjon.

Krysser sporet med livet som innsats

Påsken er høysesong for farlig og ulovlig kryssing av jernbanen på ski og til fots.

-Mange vet ikke at de har vikeplikt for toget. Det bruker lang tid på å stoppe. Ikke ta noen sjanser, oppfordrer Pål Buset i en pressemelding fra Bane NOR.

Arbeidstog på Bergensbanen. Skisporene følger tett på og krysser sporet. Foto: Bjørn Løne, Spordrift AS- Her har jeg alltid gått, og jeg flytter meg ikke. Toget blir pent nødt til å vente!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Buset har mange eksempler på farlig og ulovlig kryssing av jernbanen: En familie på påsketur blir nesten kjørt ned av et tog. En mann med pulk trekkes med langs sporet. En dame bruker skinnegangen som snarvei til hytta.

- Vi ser skispor på kryss og tvers av jernbanen gjennom hele skisesongen, men kanskje særlig nå ved påsketider, forteller Pål Buset, prosjektleder i Bane NOR.

Arbeidstog på Bergensbanen. Skisporene følger tett på og krysser sporet.

Det kan alltid gå et tog

Selv om du kjenner rutetabellen inn og ut, kan du aldri stole helt på at du vet når neste tog kommer.

– Godstog og arbeidstog står ikke i tabellen. På vinteren går det også egne arbeidsmaskiner som driver snørydding. Det er viktig å ha dette i mente, og å uansett ikke krysse andre steder enn der det er trygt og lovlig, sier Buset.

Buset mottar mange av bekymringsmeldingene som kommer inn fra jernbanepersonell over hele landet. Særlig i høytidsdagene rundt påske, spenner folk på seg skiene og tar livsfarlige snarveier for å komme seg fra den ene til den andre siden av jernbanen.

Et menneske forrest i toget

Buset minner også om at førerhuset er arbeidsplassen til lokføreren. For dem er selve skrekken å se folk på linja foran seg, og ikke ha mulighet til å svinge unna, eller stoppe i tide.

- De sitter med hjertet i halsen, og må bare bremse, tute og håpe at voksne og barn klarer å kaste seg langt nok unna sporet i tide, sier Buset.

Håkon Eggen er lokfører på Bane NORs arbeidsmaskin Beilhack, som daglig rydder Bergensbanen for snø og is om vinteren. Han ser ofte skispor som viser at folk har gått på ski bortover i jernbanesporet, og over og ved sporet, og særlig mellom Geilo og Finse. Han har også sett barn leke i jernbanesporet om vinteren med foreldrene like i nærheten, og har holdt på å kjøre på folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg blir redd når jeg nesten kjører på noen. Det er ubehagelig å komme kjørende når vi vet at det kan være folk i og nært ved sporet. Vi tuter litt ekstra på de strekningene der vi ofte ser skispor i eller over jernbanesporet. Jeg er forberedt på å kjøre på noen en dag, det tenker jeg ofte på, sier Eggen.