Robotgressglippere som står koblet til ladestasjonen sin er utsatt for skader når det lyner og tordner.

Lyn ødelegger robotgressklippere i sommer

De siste ukene har uvanlig mange robotgressklippere blitt skadet av lynnedslag, opplyser forsikringsselskapet If.

Robotgressglippere som står koblet til ladestasjonen sin er utsatt for skader når det lyner og tordner. Trekker du ut støpslet før uværet slår til, er du på den sikre siden, er rådet fra If. (Foto: If)

I sommer har If fått inn flere titall skademeldinger om robotgressklippere som har blitt rammet av plutselige spenningsøkninger i strømnettet. Hvis det slår ned ett sted, kan sterk strøm fra et lynnedslag følge kabler og ledninger i strømnettet over store avstander.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det ser ut som elektronikken i robotgressklippere og ladestasjonene er spesielt utsatt når det lyner, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Det er særlig fra Østlandet forsikringsselskapet har fått inn meldinger om ødelagte selvgående gressklippere, men robotklippere er også ødelagt andre steder.

– For å unngå skader, er det enkleste å dra ut støpselet fra stikkontakten. Spenningen som kan forplante seg i elnettet over ganske lange avstander skaper spenning som slår ut mobiler til lading, TV-er, frysebokser, kjøleskap og datamaskiner. Slike skader er dekket på innboforsikringen, sier han.

Robotgressklippere, selv om de står ute, er dekket på innboforsikring.

– Husk også på at bredbåndsroutere, kabel-TV-modemer og annen finelektronikk er utsatt. Her bør du også dra ut støpslene, sier Clementz.

Siden 2010 har det vært påbudt med montering av overspenningsvern i alle nye boliger og ved større renoveringer av det elektriske anlegget hjemme. Et såkalt grovvern i sikringsboksen er den beste beskyttelsen mot store spenningsendringer når det lyner og tordner. If oppfordrer til ettermontering.

Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i IF