Jordbær og melonsalat er søtt og frisk, perfekt til sommerfesten!

Nå eksploderer det!

Nå kommer de norske sesongvarene som perler på en snor. Det er lurt å følge med på hva som dukker opp i butikkhyllene fremover, for nå kommer alle de fantastiske norske grønnsakene, fruktene og bærene vi har ventet på!

Kommer på løpende bånd

Det gjelder å nyte alle de gode råvarene som er i sesong nå, før det er for sent sier matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt Toril Gulbrandsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi kan nå nyte den fantastiske nykålen, kinakål, rabarbra, reddik, spisskål, squash, isbergsalat og hjertesalat. Om ikke så lenge kommer det enda flere grønnsaker og bær på løpende bånd.

Volum

– Høstingen av både blomkål og brokkoli er godt i gang, forteller matfaglig rådgiver Gulbrandsen. De første nypotetene er høstet, og nå etter Sankthans kan vi forvente å finne mer av dem i butikkhyllene i hele Norge. Det samme gjelder for jordbærene som vi endelig nå begynner å se litt større volum av i butikkene.

Nye produksjonsmåter som forlenger jordbærsesongen

Jordbærsesongen er godt i gang. Og det finnes nå metoder som gjør at vi kan nyte norske bær utover normal frilandssesong.

Helge Bonden fra Bonden Bær i Sande, driver tunnelproduksjon og mener vi vil se en topp på volum fra månedskiftet juni/juli, og utover i juli.

– Vi forventer at det fortsatt vil være bra med norsk jordbær ut etter sommeren og ut hele september sier Bonden.

Tunnel

Å dyrke jordbær i tuneller er det flere som har begynt å få øynene opp for. I tunnelene dyrkes jordbærene i såkalte «table-tops» som er bord hevet over bakken. Jordbær som dyrkes i tuneller gir en mer forutsigbar avling. Det gir også to avlinger per sesong, samt at det dobler plukkhastigheten fordi plukkerne kan stå oppreist- ca 25 kg i timen, kontra 11/12 kg for de som plukker på friland. Alt dette har ført til en femdoblet produksjon sammenlignet med for ti år siden. Et helt spesielt vanningssystem sikrer også at plantene hele tiden har nok vann, og gjør at sesongen kan forlenges betydelig. Takket være tunnelproduksjon kan vi kjøpe og nyte norske jordbær fra juni til september (og på et godt år helt til oktober).

– På friland er man også godt i gang på de tidlige områdene, og i startfasen ellers på Østlandet, kan leder for Norges Bærdyrkerlag Tor Gunnar Bjøre fortelle. Det ser ganske bra ut for mange frilandsfelt. Varmen i juni har tatt igjen for den lange vinteren, så vi regner med masse flott kvalitetsbær de neste ukene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Toril Gulbrandsen, iInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.