Aurlandsfjellet: Rasteplassen ved Sluppen på Aurlandsfjellet ligger langs den populære sommerveien mellom Aurland og Lærdal. Veien går opp i vel 1300 meters høyde over havet. (Illustrasjon)

Nye installasjoner i 2023

I 2023 åpnes seks nye turistvegprosjekter for publikum. To av de ligger i dagstur-avstand fra Hallingdal.

I juni 2023 er det 30 år siden Stortingets oppfordring om å se nærmere på kombinasjonen veg og reiseliv for å styrke Norge som reisemål. Dette ble starten på en målrettet satsing på Nasjonale turistveger med Statens vegvesen i førersetet.

Resultatet er attraksjoner med internasjonal appell. Langs 18 Nasjonale turistveger fra Jæren i sør til Varanger i nord, får de vegfarende gode naturopplevelser av kyst, fjell, fjord og foss, forsterket med nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst på tilrettelagte utsiktspunkter og rasteplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Aurland

Sluppen ligger ved den Nasjonale turistvegen over Aurlandsfjellet, mellom Aurland og Lærdal. Plassen langs den smale og svingete fv. 243 opparbeides til rasteplass med fire parkeringsplasser og en sittegruppe. Rasteplassen ved sommerveien avgrenses med en natursteinsmur. En sti med steintrinn lagt i terrenget fører ned til Erdalselvi, med et par sitteplasser langs stien og en benk i skogen. Herfra kan man gå videre på stier inn til Sluppefossen.

Valdresflya

Fullføringen av turistveganlegget ved Gjende består av et nytt servicebygg på 350 kvadratmeter i tre og glass med kiosk/kafé og toalettanlegg. Omkringliggende uteareal opparbeides enkelt og estetisk. Med det nye bygget fullfører Statens vegvesen sitt arbeid med å løfte Reinsvangen/Gjende til å bli en av ti særskilte attraksjoner langs de 18 nasjonale turistvegene, i selskap med Vøringsfossen, Trollstigen og Torghatten.