Nyttårsbrann: I nyttårshelgen er det mange branner. Uforsiktig omgang med fyrverkeri er blant brannårsakene, ifølge forsikringsselskapet If.

Nyttårsaften brenner det for millioner

Sist nyttårshelg ble verdier for over 57,6 millioner kroner ødelagt i brann her i landet.

I nyttårshelgen er det mange branner. Uforsiktig omgang med fyrverkeri er blant brannårsakene, ifølge forsikringsselskapet If. (Foto: Pixabay/CC)

Det viser bransjetall fra Finans Norge som forsikringsselskapet If har analysert. Erstatningsbeløpet er fra branner nyttårsaften og første nyttårsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mange av skadene som blir registert på første nyttårsdag stammer fra branntilløp og branner etter tolvslaget nyttårsaften, forklarer kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Nyttårsaften er det regisrert 45 skader knyttet til brann, mens det er 84 slike skademeldinger første nyttårsdag.

Færre branner uten pinne

– Brannårsakene spenner bredt. Alt fra brann som skyldes antenning fra stearinlys til tørrkoking og feil i det elektriske anlegget. Fyrverkeri antenner også branner nyttårsaften, men i en helt annen målestokk enn for et par tiår siden. Etter at forbudet mot nyttårsraketter med styrepinne kom i 2008 er det en helt tydelig nedgang i branner i nyttårshelgen, i alle fall de første årene etterpå. Det viser analysen vi i If har gjort av skadetall, sier Clementz.

For 25 år siden, nyttårshelgen da 1997 ble til 1998, ble det meldt inn 282 skader fra branner og branntilløp til forsikringsbransjen. Da nyttårsrakettene ble skutt opp for å feire inngangen til 2002, var det en branntopp med nærmere 350 skademeldinger knyttet til brann.

Viktigste regel: Kos

– Heldigvis er trenden at det blir færre og færre branner i forbindelse med nyttårsfeiringen. Likevel er det viktig å tenke på brannsikkerheten. Håndterer du fyrverkeri, bruk beskyttelsesbriller, følg bruksanvisningen og hold avstand etter at fyrverkeriet er antent. Husk å slukke levende lys når du legger deg. Pass på at maten har tilsyn under tilberedning, slik at du unngår komfyrbrann, sier kommunikasjonssjefen i If.

– Den viktigste regelen er imidlertid at du har lov til å kose deg og ha det hyggelig på nyttåraften. Følger du noen enkle sikkerhetsråd, er du og gjestene dine ivaretatt – og dere kan feire det nye året i hyggelig lag, sier han.

Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If