Potet er mye mer næringsrik enn pasta og ris.

Poteten er friskmeldt!

Potet var en viktig energikilde for oss i gamle dager, men oppfattelsen har blitt utfordret i nyere tid..

Det startet med Fedon Lindberg og senere kom lavkarbobølgen. Budskapet var at en ikke burde spise for mye potet. Resultatet kunne bli vektøkning og dårligere helse.

– Myten om at man legger på seg av potet stammer fra flere misoppfatninger. Poteten inneholder færre kalorier enn både hvit ris og pasta, og som påpekt i de nye nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR) er det studier som viser at vi holder vi oss lengre mett når vi spiser potet sammenlignet med hvit ris og pasta, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) (1).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nytt velfortjent rykte

Omdømmet til potetene har heldigvis vært inne i en positiv trend de siste årene. Undersøkelsen som er gjennomført annet hvert år av Norstat på vegne av OFG viser at fra 2017 til 2023 har det stadig blitt en økning i andelen som mener poteter ikke fører til at man legger på seg. I 2023 var det 57 % som var enig i utsagnet: «man blir ikke fet av å spise ferske poteter» (2). I 2017 var andelen kun 47 % (3) Utviklingen viser altså at de fleste nordmenn har «friskmeldt» poteten. Undersøkelsen viser også at den viktigste drivkraften for å spise fersk potet er at den oppfattes som en naturlig del av et moderne kosthold og en moderne livsstil.

Sammensetting

– Poteter spises sjeldent alene, det er derfor sammensetningen av hele måltidet som må tas med i vurderingen når vi snakker om påvirkning på blodsukkeret. Sammen med gode proteinkilder og grønnsaker får du et komplett og blodsukkervennlig måltid. Poteten har med andre ord ikke like stor innvirkning på blodsukkeret som tidligere myter har hevdet, forteller ernæringsrådgiveren og fortsetter;

– Det er gledelig å se at oppfattelsen av potet har endret seg. Potet er en fantastisk råvare, den kan bidra som vitamin C-kilde i kostholdet vårt, har godt med fiber og har også mye kalium, som bidrar til et normalt blodtrykk. I tillegg er den rimelig og vi har potensiale til å være helt selvforsynt med norske poteter, sier Sagen og legger til at norskandelen lå på 78 % i 2022 (4). Poteten fremmes som et bærekraftig valg i NNR.

Opplysningskontoret for frukt og grønt

Kilder:

1.Nordic nutrition recommendations 2023: Potatoes

2.Landsrepresentativt undersøkelse 18 år og eldre, Norstat november 2023.

3.Landsrepresentativt undersøkelse 18 år og eldre, Norstat november 2017.

4.Frukt og grøntatistikk 2022

Artikkelen fortsetter under annonsen.