-Nei, vi skrøner aldri om fisk, sier karene i fiskehjørnet på Lie Sport på Gol; John Olav Johansen, Jon Olav Nyborg og Lasse Flaget.

Gutta i sporten vet hvor ørreten står

-Nei, sjøl er jeg ingen storfisker. Men jeg har to som jobber i butikken her, som har den kunnskapen som skal til, sier Lasse Flaget. Det er han som er sjefen på Lie Sport på Gol.

– Ekspertene her er; -Jon Olav og John Olav. forteller han, passe oppklarende.

Synd h-en i John ikke høres,! Men det går greit å holde dem fra hverandre likevel. Jon Olav Nyborg har bodd på Gol siden 1976, og jobba i butikken siden 2006. John Olav Johansen er fra Hovet, har 23 års erfaring fra sportsforretninger, mest på Ål. Han har vært ansatt hos Lasse Flaget siden høsten 2022.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Begge er lidenskapelige fiskere, som villig deler kunnskapen sin, både om fiskeutstyr og fiskeplasser.

-Her er noe for enhver smak og enhver økonomi. Det går fint an å få en god startpakke til 1200-1500 kroner, sier Lasse Flaget.

Gode råd – gratis!

-Men de beste plassene holder dere vel for dere sjøl?

-Neineinei, bedyrer de begge. -Gode råd, både om hvordan og hvor en får fisk, gjør at vi får fornøyde kunder, som kommer igjen og igjen. De kommer gjerne begeistra innom igjen dagen etter en handel her, for å vise fram bilder av det de har fått.

John Olav har kjent Hovselva siden han var gutt, men har i løpet av tida han jobba på Ål, også blitt kjent med deler av Hallingdalselva.

-Et eksklusivt grep i kork, ringer med dyrt belegg som snøret skal løpe gjennom ... det er detaljer som gjør ei fiskestang dyr, sier John Olav Johansen. -Men det er vel andre ting som er viktigere når en skal få fisk.Tålmod, for eksempel!

-Nå bor jeg på Nesbyen, og har tenkt å utforske nye strekninger. Her i butikken selger vi på en måte også opplevelser, og jeg har for eksempel opplevd å sende en helt uerfaren fisker opp i oset til ei av elvene som renner ut i Djup, beskrevet en fiskeplass der, og så har ferskingen dratt opp en kilosfisk!

-Hvilket tips er viktigst for en sommerfisker?

-Når det blir varmere i vannet, er fisken ofte dorsk på dagtid, og lar seg ikke så lett lure av et falskt åte. Men når sola har gått ned, kommer den nærmere land og elvebredd for å beite. Da er den også mindre vâr, og det er større sjanse for at den biter på, sier John Olav Johansen.

Skrønefrie rekorder

-Noterer dere personlige rekorder, dere som så ofte er ute med stanga?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-Å ja! Jeg har også vært på havfiske flere ganger, og er godt kjent i Rørvik i Nord-Trøndelag, forteller John Olav. -Der er den største fisken jeg har fått, ei kveite på 28,6 kilo. Den tok jeg på ei stang som er dimensjonert for slikt – ei kort, kraftig ei og tjukt snøre. Ørretpersen min er satt i Hovselva; 2,9 kilo.

Praten går, de to med nesten samme navn avløser hverandre.

-Forteller dere ofte de samme historiene, men legger på litt hver gang?

-De samme historiene, ja, men vi legger ikke på. En bløff blir altfor lett gjennomskua, smiler de, enige.

Nå overtar Jon Olav. Han hadde sine første fiskeopplevelser sammen med bestefaren på Lillehammer, der han bodde fram til han kom til Gol.

-Rekordørreten min var på tre kilo blank, og den tok jeg på denne, sier han og hekter ned en liten sluk i kobber og rødt.

-Kobber og rødt! Denne sluken tok jeg min største ørret på i elva her i Gol, sier Jon Olav Nyborg.

-Hvordan får du en så stor fisk på land?

-En ørret som er så stor som denne, må trøttes ut, akkurat som når en fisker laks. Den var først på én gang. Det var et hardt napp, så datt den av. Jeg kasta uti igjen der den forsvant, og der hogg den til igjen. Nå satt den. Jeg kjente den var stor. Stang og sene jeg brukte akkurat da, var beregna på en lett sluk. Mjuk stang, tynn sene, så jeg måtte være forsiktig så utstyret ikke røk. Jeg lot ruggen gå et stykke ut i elva, bremsa med snella og dro litt inn igjen, flere ganger. Jeg brukte minst fem minutter på å berge den i land, og hadde ganske høy puls mens det sto på, forteller Jon Olav Nyborg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og så snur han seg en gang til, og bytter ut sluken med en spesialspinner i gult som han viser fram. -Denne anbefalte jeg til en kunde. På den fikk han en ørret i Hallingdalselva her i Gol, på 7,3 kilo!

Service og kunnskap

Sportsbutikken i Gol sentrum har historie helt tilbake til 1947, og har klart seg uten å måtte etablere seg i et kjøpesenter. Lasse Flaget er overbevist om at vektlegginga av bransjekunnskap og service hele veien har vært avgjørende. Det var Ingvar Lie som starta opp og ga firmaet navn. Senere overtok sønnen, Ivar. En ung kar kom inn i livet til dattera til Ivar i 1991, og i 1993 begynte han i butikken hos svigerfar, som 20-åring. Det var altså hemsedølen Lasse. Etter hvert tok han over driften.

Ivar Lie utvida med et nybygg inntil det gamle i 1977. I en dramatisk brann i 2000 gikk alt med i flammene. Grunnleggeren Ingvar, som bodde i den eldste delen, ble redda ut av leiligheten sin i gamlebygget i siste liten. De nåværende lokalene kom opp i rekordfart, og var i bruk etter noen måneder.

-Vareutvalget har endra seg i løpet av årene, sier Lasse Flaget.

-Vi var tredje størst i landet på salg av alpine racing-ski, og vi var store på jaktvåpen og ammunisjon. Dette er blitt erstatta av blant annet økt utvalg i sportsmoteklær, sko, sykler, elsykler og fiskeutstyr. Nå er sommeren en viktigere del av året for omsetningen, enn vinteren.

Sjefen sjøl trives best med markstang og lave skuldre. Foto: Harald Reitan

Utstyr og lommebok

Lasse Flaget sa med én gang at han ikke var noen storfisker. Men fisker han ikke i det hele tatt?

-Jeg koser meg, gjerne sammen med unger, med å fiske med mark. Og kroken med mark henger gjerne under en Andersdupp!

-Hvis jeg som nybegynner vil ha en rimelig startpakke med fiskeutstyr, hva er minimumsprisen da?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det aller billigste utstyret får du hos andre – Biltema, for eksempel. Hos oss får du en god introduksjon til en sportsfiskedebut med stang, snelle, sene og to-tre sluker for 1200-1500 kroner. Dette kan man ha glede av i flere år.

-Og hva kan det tilsvarende, for en erfaren, kresen bruker, koste?

-Vi har nok tilsvarende utstyr til det tidoble. De som kjøper slikt, pleier ikke å trenge så mye service – de går rett i utstillinga og plukker det de vil ha, sier Lasse Flaget.

For 76 år siden starta Ingvar Lie opp i disse lokalene. (Foto: privat)