Gunn Merete Uren fra Hovet koser seg i hytta på Haugegjerda rett nord for Geilotoppen på Geilo. Øverst i Havsdalen starter oppholdet gjerne med snømåkst vinterstid.

Stølsbu-hytte i Havsdalen

Opprinnelig stølsbu. Nå hytte. Egentlig en vanlig historie bak mange av hyttene i fjellheimen. Gunn Merete Uren fra Hol koser seg i hytta på Haugegjerda i Havsdalen, rett nord for Geilotoppen på Geilo.

-Det er ei familiehytte, som har vært i slekta i generasjoner. Den var i bruk som støl til gården Uren i Mogrenda fram til på åttitallet. Dette var selvfølgelig før min tid forteller 30-åringen.

Som del av den opprinnelige stølsbebyggelsen i området, ligger hytta i god avstand til de store hyttefeltene, og omfattende turistanleggene, i Havsdalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gunn Merete Uren fra Hovet er ivrig på instagram med kontoen gunnseventyr.

50-talls

Hun har fått fortalt at bua på 50-tallet ble bygd opp på ny. Dermed er det utforming fra dette tiåret, pluss viduer fra 90-tallet som preger hytta, som nå ligger på instagramkontoen «gunnseventyr».

Vi har holdt hytta som den er, så lenge jeg kan huske. Det er enkelt. Innlagt strøm, og vann i vasken. Og lave dører. Det er noe med sjarmen, som ligger i å komme til et sted der ting er enkelt og tradisjonelt, forteller hun.

En liten tilståelse er imidlertid på sin plass - På sikt har vi tenkt oss å pusse opp kjøkkenet og innrede bad. Da blir den mer anvendelig.

Seinvinter og utekos i Havsdalen.

Stølsbu?

-Er det ei stølsbu, eller er det ei hytte?

-For meg er det hytte. Det er slik jeg bruker den. Jeg er også den som bruker den mest. Jeg har to søsken, men de bor litt lenger unna. Pappa er der mest i samband med vedlikehold. Selv bor jeg i Hovet, og har kort vei, forteller hun.

Gunn Merete jobber som barnevernspedagog ved en institusjon på Geilo. Dermed kan hun sommerstid bruke hytta til overnatting mellom arbeidsøktene, når hun ønsker det. Hun synes det er godt å komme til Havsdalen, for å tømme hodet etter jobben.

-Jeg er der mest på sommeren. Turmulighetene ut fra Havsdalen er jo enorme. Budalen, Prestholt, Urundaberget og så videre. Vinterstid ligger vi midt i skiløypenettet.

Snøfokk godt inn i vindfanget.

Hvordan havnet du på Instagram?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-Jeg flytta hjem igjen etter studier i Fredrikstad i 2017. I løpet av perioden jeg bodde der, kjente jeg på at jeg savnet fjellet og den fine naturen vi har her. Så da jeg kom hjem, begynte jeg å være mer ute, og å sette mer pris på naturen vår i Hallingdal.

Ville dele

Med turene fulgte også bilder som hun ville dele med andre.

-Jeg hadde én instabruker, og opplevde at det ble litt mye turbilder på den, og for å kunne dele det med flere, oppretta jeg gunnseventyr i 2018.

Det viste seg å bli veldig gøy, og førte til mer engasjement enn hun hadde regnet med. – Engasjementet har jo gitt meg økt motivasjon til å fortsette, og til å opprettholde profilen.

Hun legger ut bilder om lag to-tre ganger i uka, og historier når hun er på tur, eller når hun ser noe hun ønsker å dele der og da.

-Nå har jeg to hunder som trenger sitt daglige eventyr de også, og da blir det naturlig med flere turer og flere bilder. Det er to australske gjeterhunder som heter Lilo (1,5 år) og Merlie (3,5 år). De har også sin egen instakonto, som heter liloogmerlie. Lilo trener jeg i Norske Redningshunder sitt lag i Hol, og har en ambisjon om at hun skal bli redningshund en dag, både sommer og vintergodkjent, forteller Gunn Merete Uren til Hytta Vår.