Arkivbilde.

Unngå magetrøbbel på hytta

Det er omtrent tre ganger flere som rapporterer om magesyke under eller rett etter hyttebesøk, enn hjemme. Noen typer hytter kan gi større sannsynlighet for sykdom og ubehag.

Det skriver Nofima i en pressemelding. Nofima er et matforskningsinstitutt som driver forskning for blant annet matindustrien.

– Jo lavere standard på hytta, jo høyere risiko for magesyke, sier forsker Valérie Almli til Hytta Vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun er seniorforsker hos Nofima og har ledet studien der forbrukere er spurt om hyttestandard, mat- og kjøkkenvaner og tilfeller av magesyke eller oppkast.

Jo, fordi lavere hyttestandard gjør at vi endrer rutinene våre for hygiene.

I tillegg kan kjøle- og oppvarmingsmulighetene være begrenset, forteller Almli.

Gode rutiner

Det er spesielt tre ting som spiller inn: mangel på rennende vann, mangel på elektrisitet og at man dermed endrer matrutiner.

– Mangel på rennende vann er den viktigste årsaken til matforgiftning, sier Almli.

Har du derimot en moderne hytte er det mindre sannsynlighet for å bli dårlig.

– Det er fordi man har tilgang på rent vann og kjøleskap – da endrer man ikke kjøkkenvaner i like stor grad, sier Almli til Godt.

Hun påpeker at det er vanlig å endre vaner når standarden senkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Har man ikke vann og elektrisitet håndterer man ikke hygiene på en like god måte som hjemme.

Håndhygiene

Ifølge Almli er det fire ganger større sjanse for å bli syk på en hytte uten vann og strøm, mens risikoen er tre ganger høyere når hytta har strøm, men ikke innlagt vann.

– Helt konkret handler det om at man gjerne har en balje med vann hvor mange vasker hender uten at vannet skiftes ofte nok.

Da oppstår person-til-person-smitte. Flere på hytta bruker kanskje samme vann til å vaske hendene etter dobesøk, før man skal lage mat og før man spiser middag.

I undersøkelsen som er utført svarer én av tre at de fyller opp baljen eller vasken med vann, og lar vannet bli værende slik at flere bruker det samme.

– Blant disse rapporterer kun 1 av 4 at vannet skiftes for hver håndvask. De fleste skifter vannet flere ganger om dagen, og i noen tilfeller skiftes vannet en gang om dagen eller sjeldnere.

Kanskje det er et stykke å gå til vannkilden, og når det er tungt å bære, er det flere som ikke prioriterer å skifte vannet ofte nok.

– Det sier seg selv at det er en kjempejobb å bytte vannet hyppig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun forteller at flere også svarer i undersøkelsen at de ikke bruker såpe ved håndvasken.

Bakterier i oppvaskvannet

Alt dette kan bli problematisk når man skal håndtere mat og oppvask.

– Man får ofte ikke skylt grønnsaker og frukt i rent vann. Kanskje får man heller ikke vasket hender etter å ha tatt på rått kjøtt.

– En annen grunn kan være vannkilden, sier Almli.

Er det bakterier i vannkilden man bruker på hytta vil det selvsagt ha en effekt om man både bruker det som drikkevann og oppvaskvann. Et godt tips er derfor å koke vannet, dersom det er mistanke for bakterier.

Men Almli har også funnet noe positivt: på hytter uten innlagt vann bruker man mer våtservietter til rengjøring og tørkepapir. Det er positivt for kjøkkenhygienen, påpeker hun.

– Tidligere forskning har vist har kjøkkenkluter og kjøkkenhåndkle kan være bakteriebomber.

Noen greie råd:

1. Vask hendene: Vask alltid hendene med såpe, spesielt etter håndtering av rå mat.

2. Skyll matvarer: Skyll alltid frukt og grønt som skal spises rå med rent vann.

3. Vask kjøkkenutstyr: Rengjør alltid kniv og skjærebrett godt før du hakker opp frukt og grønt. Dette påpeker også Mattilsynet: Rot og dårlig renhold kan føre til at maten forurenses og blir farlig å spise, skriver de på sine nettsider.

4. Hold maten kald: Oppbevar kjølevarer i kjøleskapet med temperatur under fem grader.

5. Håndtering av rått kjøtt: Hold rått kjøtt borte fra andre matvarer under matlaging og lagring. Vask også hender og kjøkkenutstyr godt etter håndtering av rått kjøtt. Dette blir også støttet av Mattilsynet.

6. Gjennomstek kjøtt: Sjekk at kjøttdeig og kylling gjennomstekes – 70 grader i midten. Pass på at kyllingen er stekt på alle sider ved pannesteking.

7. Ferdigmat: Tilbered ferdigmat som beskrevet på etiketten. Husk å varmebehandle godt nok, hvis etiketten sier det.

8. Forfallsdato: Spis ferdigmat og annen lett bedervelig mat merket med «siste forbruksdag» før det går ut på dato.